“Bergamålningen”I det gamla tekniska nämndhuset i Danderyd fanns en väggmålning i Bergasalen. Målningen var stor – från vägg till vägg och från golv till tak - och taket gick upp i nock. Jag mätte den aldrig, tyvärr.

Hursom. Huset var utdömt (radon) och skulle rivas, men hur göra med den vackra målningen? Det var en al frescomålning och det visade sig att det skulle bli alldeles för dyrt och komplicerat att plocka ned väggen för att rädda målningen.

Väggmålningen var gjord 1953 av Harald Lindberg och visade en rad olika danderydsmotiv, både historiska och från tiden.

Jag älskade målningen - formspråket, färgerna, motiven – och jag sörjer djupt att originalet är borta.

Huset revs i augusti 2009 och jag skyndade dit i hopp om att åtminstone kunna rädda en sten med lite av målningen på. Jag kom försent.

Men… Man löste problemet med målningens bevarande på så sätt att man lät måla en exakt, om än något mindre, kopia.

Kopian målades av konstnären Tomasz Holuj och den sitter nu i matsalen på Kevingeskolan i Danderyd. Omfall man skulle vilja gå dit och titta.

Kommentarer

 1. Vilka färger, vilka bilder! Fantastiskt!

  Min "svansknorr" försvinner ganska ofta när jag tänker på allt fint och vackert som bara får skatta åt förgängelsen. I min stad håller man på att förstöra alla gamla miljöer - de river vartenda gammalt hus och bygger nya, opersonliga lådor i stället. Vi borde verkligen vara mer rädda om vårt arv. Vi kommer att ångra oss.

  SvaraRadera
 2. Johnny: Varsågod!

  Anta S: Vem älskar en opersonlig låda? Om vi inte omger oss med det som är vackert, kommer vi att torka ihop...

  SvaraRadera
 3. Tomasz Holuj is greatfull !

  Greetings ,

  TH

  SvaraRadera
 4. Tomasz: Hello Tomasz! Welcome to my blog. I'm glad that You like my presentation of Your and Haralds painting. As You see I like it very much!

  SvaraRadera
 5. Visst är det synd att originalet inte kunde räddas men huvudsaken är att den finns bevarad till eftertiden. Nu är det många som ser den, så var det inte i Tekniska Nämndhuset. Det huset var förr Danderyds kommunhus innan sammanslagningen av Danderyd, Djursholm, Stocksund o Enebyberg 1970.

  SvaraRadera
 6. Ingrid E: Hej och välkommen hit! Jag håller med!

  SvaraRadera
 7. ...Och nu ska även Kevingeskolan rivas... Galenskapen är total...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg