Lyme Regis

_DSC0168lr

England är trångt! På en yta något större än Norrland bor drygt 52 miljoner människor. Och många av dem åker till södra England på semester. Men det är inte bara landet som är trångt. Även vägnätet är smalt och krokigt. Att stanna till eller göra en avstickare för att något verkar spännande eller ser trevligt ut, är i stort sett omöjligt. I alla fall om man åker omkring i en husbil som i Sverige är ganska modest, men jämfört med engelska husbilar är en elefant i en porslinsbutik.

_DSC0170lr

Vi lyckades i alla fall baxa in lådan i staden Lyme Regis, som ligger i västra Dorset på sydkusten.

Jag har läst om Lyme Regis, om de författare som besökt och bott i staden och om Mary Anning, paleontologen som hängivet letade fossil längs denna Jurassic coast. Hon hittade mycket som förde vetenskapen på området framåt. Men hon var kvinna, av arbetarklass och saknade formell utbildning, så därför fick hon sällan eller aldrig göra sin röst hörd.

558px-Mary_Anning_painting

_DSC0171lr

Jane Austen tillbringade några sommarmånader här och John Fowles, som bland annat skrev Franske löjtnantens kvinna, lät sin roman utspela sig i Lyme Regis. Piren, the Cobb, där Sarah förgäves står och väntar på sin löjtnant, ligger precis utanför.

sarah

_DSC0173lr

Staden är vacker där den ligger på sluttningarna ut mot Lyme bay. Vi strosade ett slag, kikade på havet och på husen och undvek sorgfälligt stranden och turiststråken. Solen brände het och vi fick smyga på skuggsidan utefter gatorna. Det gjorde många andra också. Men de flesta låg på stranden och stekte sig.

_DSC0175lr

Vi handlade de obligatoriska vykorten, en fantastisk klänning åt Mira och några smaskiga pasties till lunch. Sen lossade vi husbilen ur dess trängda nerförsbackeparkering och åkte härifrån.

_DSC0177lr

Men innan vi lämnar Lyme Regis för den här gången, vill jag visa en av de häftiga lyktstolpar som fanns överallt längs strandkanten. De föreställer ammoniter, som är en utdöd sorts bläckfiskar som levde för ungefär 400 till 65 miljoner år sedan. Allt som en hänvisning till den jurakust som finns här utanför. Snygga stolpar.

Kommentarer

  1. Med djupa andetag drar jag in doften av hav medan jag ser mig runt i den lilla staden och bl.a. beundrar de otroligt läckra lyktstolparna. Nog bland de snyggaste jag sett - riktiga konstverk!
    När det är dags för lunch velar jag lite - ska jag välja `Bell Cliff´ eller `Cobb Gate Fish Bar´? Med havet så nära bestämmer jag mig för `fiskbaren´. :-)

    SvaraRadera
  2. Otroligt vackra de där lyktstolparna. ('Lyckstolparna' höll jag på att skriva :))

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.