Land´s End

_DSC0232l

Allra längst ut på Cornwalls sydvästraste spets ligger Land´s End. Här tar Storbritannien slut. Eller börjar om man hellre vill se det så.

I den lilla byn Sennen, alldeles innanför Land´s End, ligger The First and Last Inn in England. Skulle kanske besökt den…

Land´s End brukar också, tillsammans med orten John o’ Groats i Skottland, nämnas i samma betydelse som Ystad och Haparanda här hos oss. From John o’ Groats to Land´s End.

_DSC0233l

Landskapet här är makalöst. Vassa, branta klippor rakt ner i havet. Och på andra sidan, rakt västerut, bortom horisonten, New Foundland. Svindlande. I dubbel bemärkelse.

_DSC0235l

_DSC0935l

Svindelbenägen som jag är, vågade jag faktiskt inte gå ända fram till kanten på flera ställen. Strategiskt placerade skyltar varnade för bråddjupen. Tror jag.

_DSC0936l

_DSC0938l

I dalarna mellan cliffsen frodades växt- och djurliv. Många typiska för just den här typen av natur.

_DSC0940l

Till och med Emser tyckte det var obehagligt ibland. Men han tyckte visst att bäcken var värre än de branta klipporna. Eller kanske han tyckte spången var för smal.

_DSC0942l

Tja…  Skylt. Bråddjup? Gå ej nära? Farligt stup?

_DSC0943l

_DSC0944l

En liten bit in från klippkanten fanns en liten gård som visade hur livet här kunde tett sig här för 200 år sedan. Tufft! Jäkligt tufft. Utsikt, hisnande vyer och turkosblått vatten var nog inget de bönderna brydde sig om. 

_DSC0945l

_DSC0228l

Och…  Kanske är det ofrånkomligt…

Geschäft. Spektakel. Dånande högtalarröster som bräkte på om Kung Arthur. Hotell, tingeltangel, turistfällor. (Länk)

_DSC0229l

Men – det gick att gå vid sidan av. Anläggningen låg rätt samlad. En bit bort överröstade havet högtaleriet. Vi gick undan.

_DSC0230l

Fast jag kan tänka mig att filmen om Kung Arthur var rätt välgjord. Och att många ungar säkert tyckte stället var toppen. But not my cup of tea, om man säger så…

Den svartvita flaggan på bilden ovan är den Corniska. Den vajade lite varstans i Cornwall, och såg vid en hastig blick ut som en urblekt svensk flagga.

_DSC0231l

Så. Sydkusten avverkad. Nu blir det västkust.

Kommentarer

 1. Svar
  1. Måhända var det detta han hade i tankarna...

   Radera
 2. Huga! Eftersom jag får svindel vid mattkanten så håller jag mig alltid på säkert avstånd från stup och höjder. Men så här vid datorn känner jag mig trygg när jag beundrar dina hisnande vackra bilder. Underbart!
  YOU are a happy camper! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra! Min svindel är av det slaget att jag bara MÅSTE fram och kika. Obehagligt!

   Radera
 3. Tack för en fantastisk Englandsresa att få följa med på! Inspirerar! Vi står i Roslagen ich försöker hinna med att träffa familj och vönner och pusta mellan varven. Ikväll kräftor och surströmming! Vi hlrs, stor kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om ni inte pustar blir det knappt något kvar för familj och vänner att träffa! Ta det lugnt! Njut! Kram!

   Radera
 4. Förlåt alla töntiga stavfel från Ipaddens tangentbord!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.