Gysinge bruk

För er som läser min blogg regelbundet, lär det väl knappast komma som en överraskning att jag mer eller mindre samlar på gamla bruk. Därför blev det första stoppet på denna vår andra husbilsresa någonsin, även det ett bruk, nämligen Gysinge.

_DSC0728g

_DSC0730g

Gysinge bruk ligger alldeles invid en av Dalälvens brusande forsar i Järnriket Gästrikland och är ett välbevarat vallonbruk med anor från 1600-talet.

Gysinge_masugnca1900

Den gamla mulltimmerhyttan på Gysinge (nedlagd omkring 1905) foto ca 1880-1900. Bild från Wikipedia.

Bruket grundades 1668 och nådde sin storhetstid på 1800-talet under ledning av brukspatronerna Benedicks.

1899 inledde ingenjör F. A. Kjellin försök med att framställa stål med hjälp av elektricitet. Stålet blev av mycket god kvalitet och 1900 togs den första ugnen i drift. Därmed blev Gysinge först i världen att reguljärt framställa stål i elektrisk ugn.

_DSC0733g

Alldeles bakom ruinen av den gamla masugnen finns denna modell av ett vattenkraftverk; en stor behållare för vatten, en pump, en dammlucka, ett vattenhjul kopplat till en hammare och en böljande, slingrande kanal för utloppsvattnet. Mira pumpade vatten och njöt.

_DSC0735g

1840 stod den nya, stiliga bruksherrgården i sengustaviansk stil klar, ritad av arkitekten Carl Christoffer Gjörwell.

Bruksherrgården inrymmer idag PRO:s folkhögskola.

_DSC0736g

I parken på herrgårdens framsida står tvenne gossar, var och en håller i järnbruksverktyg, och de blickar allvarsamt och en smula lillgammalt ut över bruksområdet. “Trädgårdsskulptur från Gysinge. Gåva 1948 av Edv. Benedicks” står det på fundamentet till denne unge man.

_DSC0737g

_DSC0739g

Det gamla klocktornet på orangeriet (som idag används som matsal) härrör från den ursprungliga bruksherrgården från 1700-talet.

_DSC0740g

_DSC0743g

Det var en alldeles speciell känsla att gå omkring här på bruksområdet i den tidiga junikvällen. Tornseglare jublade genom luften och ljuset strax efter solnedgång fick alla byggnader att liksom sväva och självlysa. Inte för intet kallas Gysinge för Det vita bruket.

_DSC0748g

_DSC0726g

Vi fick en ypperlig nattplats alldeles invid det lilla flottningsmuseet och sov gott övervakade av John och hans gelikar.

_DSC0727g

Ur strandängarna steg dimman, Dalälven sorlade och vi drog ner gardinerna på husbilen den första natten.

_DSC0749g

Kommentarer

  1. Hoppas att myggen inte var alltför påträngande!
    Eftersom min pappa var från Hedesunda, känns vackra Gysinge nästan som hemma.
    M

    SvaraRadera
  2. em: Nej, faktiskt inte. Vi pratade om dem. Myggen. Men jag tror man varit framme med Stora Sprutan. Jag tyckte jag såg ett anslag om det någonstans. Kul att jag kunde visa dig lite hemtrakt! :)

    SvaraRadera
  3. Jag bodde där en natt för fyra, fem år sedan och det var inte kul...

    SvaraRadera
  4. Slottsträdgårdsmästaren: Inte? Vill du tala om det?

    SvaraRadera
  5. Var där med en vän och vi använde ett studiebesökskort som jag brukar. Det är en förmån som vi ha när vi jobbar på en konferensanläggning som betyder att man får rummet för 400 och halva priset på maten. Trots att vi hade gjort upp det priset så blev jag så illa behandlad när jag skulle betala. ´´Ja nu kom du billigt undan´´säger ägaren surt. Hela stället sov för övrigt trots att det var en sommar-lördagskväll. Inget var öppet och det var tomt på folk. Hua...!

    SvaraRadera
  6. Slottsträdgårdsmästaren: Nämmen! De ska väl inte ingå ett sådant avtal om de inte har lust att följa det. Sickna tråkiga typer!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg