Stora Hyttnäs – en bergsmansgård i Dalarna

_DSC0904sh

Att det finns ett Lilla Hyttnäs, Carl och Karin Larssons bostad i Sundborn i Dalarna, det vet väl de flesta, men hur många känner till Stora Hyttnäs? Jag gjorde det inte, så det var en angenäm bekantskap vi gjorde den där ljumma junikvällen då vi strosade runt i Sundborn i väntan på visning av Larssongården.

_DSC0884sh

Stora Hyttnäs är en gammal bergsmansgård med anor från 1500-talet och den ligger alldeles vid Sundbornsån, ett stenkast från Larssongården.

_DSC0885sh

Hit flyttade 1881 det nygifta paret Henrika och Pontus Linderdahl, och de tog genast itu med att få ordning på den stora trädgården som sedermera sonen Bengt tog över och gav den form den har idag.

_DSC0905sh

Här finns det över 300-åriga gubbäppelträdet och en mängd fagra blomster som var vanliga i en trädgård för hundra år sedan. En del har försvunnit under åren som gått, men stiftelsen som driver Stora Hyttnäs som museum, jobbar på att försöka återskapa så långt det är möjligt.

_DSC0889sh

För så är det. På Stora Hyttnäs har tiden stått stilla. Bengt Linderdahl testamenterade gården till kommunen att förvalta och bevara till eftervärlden, och Linderdahlska stiftelsen bildades för uppgiften 1984.

_DSC0906sh

Till saken hör att Karin Larsson och Henrika Linderdahl var goda vänner sen gammalt, och mycket spring blev det över bron mellan Hyttnäsorna.

Vid vårt besök hade säsongen inte riktigt startat, så vi gick omkring här och visste inte riktigt om vi inkräktade på någons mark eller om detta verkligen var ett museum, öppet för allmänheten. Vackert var det i alla fall och väl värt ett alldeles eget besök.

Kommentarer

  1. En pärla som tyvärr nog många missar/missat. Bl.a. jag.
    Äppelträdet - och bilden på det med huset i bakgrunden - åh, så fint!

    SvaraRadera
  2. Anta S: Hade vi inte fått tid över att smyga omkring, så hade vi missat det vi också. De lär ska ha en fantastisk textilkammare...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Min kära gamla Husqvarna Automatic

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Svart

Gyllene snittet

Nordanvinden och Solen

Mor, lilla mor...

Halliken Helges lilla Beda