Gysinge kraftverk

Jag vet inte vad det är med mina öron, men jag tycks kunna lyssna mig till ett vattenkraftverk på långt håll. Eller kanske är det inte öronen, utan snarare någon sorts sinne som känner vibrationer från turbinerna. Genom marken. Genom luften. Genom hela mig.

_DSC0744gk

Hursomhelst drogs jag oemotståndligt mot den här, nästan oansenliga, tegelbyggnaden i utkanten av Gysinge bruksområde, och mycket riktigt…

Ett vattenkraftverk!

_DSC0745gk

Gysinge kraftverk byggdes 1917 och innanför de här röda dörrarna morrar två stycken francisturbiner med en årsproduktion på 2,2 GWh.

_DSC0746gk

_DSC0747gk

Utanför har man lämnat en gammal, rostig turbin som definitivt sett sina basta dagar. I alla fall som elströmsalstrare.

Att jag kan finna den vacker även idag är en annan historia…

Kommentarer

 1. Men fint - och fortfarande produceras elektricitet där antar jag. För mej påminner Gysinge om byggnadsvård men där är så mycket mera att se och göra. Modellen av kraftverket i förra inlägget ska jag se till att besöka själv...

  SvaraRadera
 2. Det är fint i Gysinge! Var ni ute på järnvägsbroarna över Dalälven?

  SvaraRadera
 3. Viola: Ja, här produceras ström. Gysinge byggnadsvård kommer...

  Henrik von Klopp: Nej det var vi inte. Skam till sägandes visste jag inte att de fanns.

  SvaraRadera
 4. Tack för de fina inläggen om Gysinge. Mira, "radarn" är alltid på och antennerna ute för sådant man är intresserad av. Det märker jag också.

  Gysinge borde egentligen döpas om till Mysinge. När jag för många år sedan körde långtradare till Göteborg gick rutten oftast via Gysinge och jag tyckte alltid att det verkade så mysigt där.

  SvaraRadera
 5. Anta S: Det finns väl inget mer spännande än att få ge sig ut med radarn påkopplad och antennerna ute! Åh! Då måste du sett fler spännande platser när du var ute och körde...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Min kära gamla Husqvarna Automatic

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Svart

Gyllene snittet

Nordanvinden och Solen

Mor, lilla mor...

Halliken Helges lilla Beda