Sundborns kyrka

_DSC0929ky

-Vill ni se mera av Carl Larssons målningar måste ni absolut besöka Sundborns kyrka! sa vår guide på Larssongården.

Sagt och gjort. Vi rastade hunden, packade ihop oss och for dit.

_DSC0927ky

Kyrkan byggdes redan 1755 men genomgick en invändig renovering 1905 under Carl Larssons ledning. Jag vet inte hur den såg ut innan men nu slogs jag av rymden och ljuset därinne.

_DSC0918ky

Vitt, vitt, vitt och med Larssons omisskännliga målningar och dekorationer i tak och på väggar. Här ovan Johannes Döparen.

_DSC0919ky

En riktig midsommarkrans pryder orgelläktaren. Jag gillar särskilt de små gröna kvistarna som sticker fram på sidorna.

_DSC0921ky

Den blå färgen ovanför altaret är makalös. Det går på intet vis att återge den på bild. Man sugs in i den, och upp. Vad hade karln i penseln egentligen?

_DSC0923ky

_DSC0922ky

_DSC0925ky

Färgkombinationen ovan kändes också väldigt fräsch. Märkligt modern...

_DSC0926ky

_DSC0928ky

_DSC0920ky

Till skillnad från Lilla Hyttnäs, som har detaljer och dekorationer överallt, så är kyrkan förvånansvärt sparsmakad. Det rent vita överväger och ger illusionen av svensk sommar; sval och ljus. De vackra tunnvalven med sina olika breda plankor tillåts framträda och får dekorationerna att lyfta. Ibland kan kyrkomålningar bli så täta och intensiva att man inte ser skogen för bara träd.

Mätta och nöjda med Larssonska färger och former for vi vidare...

Kommentarer

  1. Helt underbart. Vilken konstnär!! Har ni åkt dit med husbilen? Är det fortfarande lika kul? Och fricampar ni i så fall?

    SvaraRadera
  2. Monet: Ja! Husbilen! Har aldrig haft så kul i hela mitt liv... :) Vid de här två tillfällena som vi varit ute (sammalagt tio dagar) har vi stått på camping två nätter...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg