Doktor Finlays journal



Jag vet inte riktigt vad det är med den här vintern, men den tycks resultera i en mer eller mindre ständig ström av nostalgitrippar.

Plötsligt kom jag att tänka på den gamla BBC-serien Doktor Finlays journal, som sändes i Sveriges Television på 60-talet. Urmodern för alla moderna läkarserier.


Till grund för den populära TV-serien låg den skotske författaren A. J. Cronins bok om doktor Finlay - Country Doctor.

Doktor Finlays Journal (
Dr. Finlay's Casebook) utspelar sig i den fiktiva skotska staden Tannochbrae i slutet av 1920-talet, där den skönlockige Finlay (Bill Simpson) driver läkarpraktik i Arden House tillsammans med den gamle, knarrige doktor Cameron (Andrew Cruickshank) och deras gemensamma hushållerska och receptionist den förnumstiga Janet (Barbara Mullen).

Serien filmades mellan 1962 och 1971 och blev efter det även radioserie i England mellan 1970 och 1978. Doktor Finlays popularitet tog inte slut med det, utan en ny serie gjordes under 1990-talet. Den Finlay som jag såg var den urspungliga BBC-serien. Den nya har jag inte sett alls. Kanske vill jag inte ha mina bilder förstörda av nya ansikten. Kanske är jag inte längre så road av läkarserier.




Av handlingen minns jag inte så där särskilt mycket, jag var ju inte så gammal, men signaturmelodin har satt sig fast i mitt minne. Pigg och skuttig och för evigt förknippad med den skotska landsbygden. Trevor Duncan skrev A Little Suite 1959.


Trevor Duncan, A Little Suite, Light Music Society Orchestra.

Är det bara jag som tycker att den påminner om Dag Wiréns Serenad för stråkar?


Kommentarer

  1. Doktor Finlays Journal hade jag helt förträngt. Kul att höra signaturmelodin igen.
    Du har rätt i att vintern har släppt fram gamla minnen på ett helt nytt sätt. De poppar upp allteftersom kvicksilvret sjunker.
    Det fanns en deckare på TV som hette "Halsduken" som bara dök upp för ett par dagar sedan.
    Likaså den engelska TVserien
    "Arvingarna".
    Jane Maxwell var en fralig kvinna.

    SvaraRadera
  2. Jane Maxwell var en farlig kvinna,
    Ska det naturligtvis vara.

    SvaraRadera
  3. Skaffaren: Halsduken minns jag inte alls. När gick den? Hur låter signaturmelodin? Men Arvingarna minns jag... eller? Nä, det var nog Forsythesagan... Vänta nu... Ge mig en hint...

    Hehe! Jag skulle inte ha något emot att vara en fralig kvinna! :-)

    SvaraRadera
  4. Halsduken gick på TV 1962. Jag hittar inget klipp på svenska, men det finns en snutt av den tyska versionen på YouTube. Sök på Francis Durbridge "Halstuch".
    I Sverige spelades kommisarien av Lars Ekborg och Ernst-Hugo Järegård var en av de misstänkta.
    Arvingarna heter "The Brothers" i original och finns på DVD.
    Stor succé på 70-talet.
    En fralig kvinna vore en ny upplevelse :-)

    SvaraRadera
  5. 1962 var jag fem år och tittade nog inte på deckare. Ekborg och Järegård borgar ju annars för kvalitet. The brothers - hm, jag får kolla om jag känner igen någonting på nätet.

    Jep! Jag är fralig!

    SvaraRadera
  6. Och förebilden för doktor Finlay var min väninnas farfar (eller var det farfars far, minns inte) doktor Donald.
    Såg aldrig serien men läste massor med Cronin i tonåren. Man ska nog vara tonåring utan alltför stora pretentioner för att läsa Cronin.
    Såg inte Halsduken heller – vi hade inte ens TV -62 – men boken har jag. Skriven av Francis Durbridge. Har utan framgång försökt hitta fler böcker av honom. Trots morden är det en småmysig mycket brittisk bok.
    Margaretha

    SvaraRadera
  7. Vilka minnen, halsduken fick jag inte se men såg nog ändå lite.

    SvaraRadera
  8. Det är lustigt, för det var inte länge sedan som jag och Håkan diskuterade Doktor Finlays Journal, och jag mindes helt fel. Jag kom bara ihåg den fina signaturmelodin, den barske äldre läkaren, hushållerskan och den unge nye...så jag hävdade att serien baserades på James Herriots självbiografiska böcker om att vara ung veterinär i Yorkshire ;) Håkan hade rätt som vanligt, han sa hela tiden Cronin.

    Herriots böcker blev tv-serie mycket senare "All Creatures Great and Small" , någon gång i mitten av 80-talet .

    SvaraRadera
  9. em: Så lustigt med din väninnas farfar (eller vad det var)! Vad gäller Cronin säger jag som Hasse Alfredssons Ringaren, -Jag har har inte läst boken, men jag har sett filmen i alla fall... :-)

    Randiga Tråden: Denna Halsduk har gått mig fullständigt förbi! Trots att vi hade TV redan 1958...

    Christina: Vad kan det ha varit som väckte dessa minnen för oss båda? (Men så brukar vi ju å andra sidan hålla på!) Och gissa vem som har förberett ett inlägg om James Herriot??? Jag har tittat på kofilm i 20 minuter idag bara för den sakens skull! :-)

    SvaraRadera
  10. Jag var liten och har mest studdiga minnen, ungefär lika suddiga som de svartvita bilderna ;) Men min mamma tittade på serien och jag satt bredvid så när någon nämner namnet Dr Finlays journal får jag bara positiva vibbar. Minns vagt den barska hushållerskan.

    Serien är inspelad i Callander, men det har du kanske redan kollat. När jag körde som guide i Skottland i, hm, nästan tio år frågade en massa gäster om inspelningsorten så jag var tvungen att kolla det.

    Arvingarna (The brothers) - check. I vår herre hage (Herriot) - check. Alla kommentatorer här måste väl också minnas Familjen Ashton, "A family at war". Snacka om suggestiv signaturmelodi. Tycker jag!

    Tack för alla härliga nostalgitrippar! Mera! :)

    SvaraRadera
  11. Mira: Jag väntar med spänning på inlägget om James Herriot ;)
    Visst är det lustigt att det gamla huset i de böckerna befolkades av ungefär samma sorts människor som i Dr Finlays journal?

    SvaraRadera
  12. Kesu: Suddiga minnen av handlingen har jag också, men jag kommer ihåg ansiktena. I alla fall på Janet och doktor Cameron. Jag blev förvånad när jag såg doktor Finlay nu. Hade glömt att han var så "tvålfager".

    Guide i Skottland i tio år??? Avundsvärda varelse! Jag har inte ens varit där...

    Och "USA-imperialismen" i all ära - vår generation är i alla fall uppvuxna med BBC!

    Christina: Herriot på väg!

    SvaraRadera
  13. Herriot ja, honom minns jag nog mer än doktor Finlay. Men jag har nog faktiskt läst böckerna. Både Cronins och Herriots.

    SvaraRadera

Populära inlägg