Lampan skämsJag har en timer på min lampa i slottsfönstret. Detta innebär, nu när dagarna blir allt längre, att den tänds vid ett klockslag när det fortfarande är ljust ute. I vår familj har vi alltid kallat det att lampan skäms. Den lyser och det behövs inte. Hos Christina på Stribergs station kom vi att tala om den lilla knarveln, den där träplutten man använder som dörrstängare, och kom fram till att det var ett dialektalt uttryck. Kanske är uttrycket lampan skäms också dialektalt. Eller är det vår tokiga ordvrängarfamilj som kommit på det själva?

I vilket fall som helst så går det undan med ljusningen nu. En av mina favoritsysselsättningar så här års är att gå och ställa om alla lamptimers, så att de ska stämma med mörkrets inbrott. På hösten är det tvärt om. Lamporna måste tända tidigare och tidigare. Det är inte fullt så kul...

Idag gick solen upp 7.37 här över Stockholms horisont och den kommer att gå ner 16.25. Den 15 februari - som är det datum som sitter som en fläskläpp i mitt minne den sista dagen i oktober då sommartiden upphör och mörkret faller med en skräll från den ena dagen till den andra - då går solen upp 7.19 och ner 16.43. Då - och det är om en vecka - är solen återigen uppe när jag går från jobbet.

Dagsljusökningen är inte lika stor över hela landet och inte heller från dag till dag.
SMHI har ett bra diagram och en förklarig till varför det ser ut som det gör. Det har med jordens rotation och jordaxelns lutning att göra. Längst upp i norr ser kurvan inte riktigt klok ut. De har ju både midnattssol och polarnatt.

En annan sida som är kul att följa är
prognosen.se. Där kan man se förändringen dag för dag i hela landet och dessutom flytta mellan olika datum. En flik med väderkameror landet runt gör sidan än mer intressant.

Nu går jag och släcker min lampa - den skäms!

Kommentarer

 1. Det är bara att glädjas åt ljusets återkomst. Bättre och bättre dag för dag och bäst av allt är att just nu stämmer det verkligen.

  SvaraRadera
 2. Min pappa hade dille på timers på lampor, plötsligt kunde lampor tändas alt. släckas medan man satt och pratade, och det kändes så överraskande minns jag.

  Du verkar ju följa med i kalendern på ett helt annat sätt ;)

  Här hos oss kvittrar faktiskt fåglarna vårlikt på morgnarna, trots all snön. Det måste vara ljuset.

  Snart så...

  SvaraRadera
 3. Christina: Se där ett utmärkt sätt att sätta lite lågmäld sprätt på tillvaron!

  Eftersom jag hatar vintern lägger jag vartenda datum som har med ljusets återkomst på minnet!

  Jaaaaaah! Det är LJUSET!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.