Sten Frykberg - 100 årIdag, den 19 februari 2010, skulle kompositören, dirigenten och radiomannen Sten Frykberg fyllt 100 år.

Han var bland annat dirigent för Helsingborgs symfoniorkester, chefdirigent för Göteborgssymfonikerna och ledde dessutom Radioorkestern under ett antal år.

Han började sin radiobana redan 1948 med symfonimatinéer på söndagarna där han själv dirigerade och presenterade de musikstycken som spelades.

Mest känd blev han väl ändå kanske för Musikradions Önskekonsert som han startade 1964 och som han ledde ända fram till sin död 1983.

Kunnig, lågmäld och full av underfundig humor presenterade han allsköns musik för sina hängivna lyssnare. Jag var själv en av dem. Varje lördagsmorgon lyssnade jag på Önskekonserten och Sten Frykberg var en god ciceron, lots och navigatör i den musikaliska arkipelagen.

Ofta gör man sig en bild av en radioröst. Man kopplar ett utseende till ett tonfall och när jag sedermera träffade Sten Frykberg i radions korridorer såg han ut exakt så som jag hade förväntat mig.

En frostig lördagsmorgon när jag knäppte på radion för att som vanligt lyssna på Önskekonserten meddelades det att Sten Frykberg hade gått bort. Jag grät. Det var som någon man länge hållit i handen plötsligt släppt taget. Det blev oändligt tomt.

Sten Frykberg fattas. Han var en folkbildare av rang och han har haft oerhört stor betydelse för musikmedvetandet runt om i landet.

Sveriges Radios hemsida kan man fortfarande lyssna till hans röst. Bland annat finns hans sista Önskekonsert länkad plus ett par program till.

Foto Ulf Stråhle/SVT-bild. Sten Frykberg 1973.

Kommentarer

 1. Tack, Mira! Trevligt att bli påmind om Sten Frykberg. Jag brukade lyssna på honom och Önskekonserten också. Det hörde liksom till. Tänk att det gått så lång tid sen dess. Jag skulle inte riktigt ha kunnat gissa det.
  Ska ta och lyssna på honom igen via länken.

  SvaraRadera
 2. Jag hörde också till hans trogna lyssnare - tyckte han var fantstisk.
  Tänkte också skriva en stump om honom, men det blev inte av...

  Hoppas allt är väl!
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Jag var en av de sporadiska lyssnarna, men sådana personer lämnar alltid ett tomrum som ingen kan fylla.

  SvaraRadera
 4. Gabrielle: 83... Snart trettio år sedan... Gisp!

  em: Allt är väl... Men det känns som om man bidar sin tid. Som om de här sista veckorna fram till våren är ett enda bitaihoptänderna och försökaöverleva. Näsan knappt över vattenytan. Eller ska man säga snöytan...

  Staffan H: Har man en gång hört honom så minns man. Han var mycket speciell. Just genom sin vänlighet och habilitet.

  SvaraRadera
 5. Sten Frykberg! När du skrev om det på bloggen väcktes minnen jag inte trodde fanns kvar. Hur kom du ihåg detta! Det här var också för mig en trogen radioröst...fast jag oftast tyckte att han spelade för kända stycken o för lite typ Allan Pettersson osv...Hu det var ett tag sedan..

  Kram M

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.