Bokreafynd 2010Jag älskar den där känslan som infinner sig när man går hem från årets bokrea med en försvarlig tyngd i kassarna. Just den känsla som handelsmännen brukar spinna på. Känslan av att ha gjort FYND! Ok, när det gäller böcker är jag beredd att svälja det knepet med hull och hår.

Efter gårdagens rotande på bokborden gladdes jag över följande:

Odla tomater av Åke Truedsson.
innehåller praktisk information om odling - från frön och sortval till sådd, plantvård och skörd. Över 40 utvalda sorter beskrivs i text och bild. En del är vackert röda, medan många inte alls ser ut som tomater brukar göra. Tyvärr fanns inte min nyblivna favorit Brandywine med. Och så kanske jag kan få reda på varför mina mödosamt framodlade klunsar bara spricker hela tiden.

Husbibeln. Möten med gårdar av Maj-Britt Andersson och Nina Ericson
Tjock som en bibel, därav namnet(?). Vackert åldrade husfasader, slitna bordsytor med spår av färg, en detalj av ett lås, en grind eller fragment av en tapet. Allt skimrar i den här boken om en del av vårt svenska kulturarv på väg in i glömskans mörker. En bok som ger mig ståpäls bara jag bläddrar i den. En bok jag själv skulle vilja göra...

Den som inte tar bort luddet ska dö! av David Batra
Komikern som samlade arga lappar från trappuppgångar, tvättstugor och parkerade bilar och gjorde en bok av det. "Må lopporna från tusen kameler hemsöka edert k-organ!" är väl nästan redan en klassiker vid det här laget...

System och passion av Nils Uddenberg och Helene Schmitz
Om Linné och hans sexualsystem som ställde till så mycket rabalder till att börja med. Samtiden fasade för hans jämförelser med människans sexualitet; "Nio män i en kammare med samma kvinna". Som sig bör sensuella fotografier av Helene Schmitz.

Allt du behöver veta för att överleva i det 21:a århundradet
"En bildad människa bör veta allting om någonting och någonting om allting", har någon sagt. Hur står det till med din egen allmänbildning? Har du något sånär grepp om vårt kulturarv och de kunskaper och landvinningar som vår moderna kultur vilar på? Eller tror du också att renässansen bara är en ny nässpray? Så står det i baksidestexten på denna matiga, allmänbildande bok som innehåller allt från människans kulturhistoria till brittiskt statsskick via centralperspektiv och det moderna Afrika. Ett kapitel per kväll så vinner jag i TP nästa gång...

Stora boken om naturfenomen av Clas Svan
I den här boken återger författaren ögonvittnesskildringar från människor som varit nära att träffas av klotblixtar, utsatts för märkliga åsknedslag, sett jättevågor slå in över den svenska kusten, kastats iväg av tromber och fått sina bilar träffade av stenar från rymden eller isblock från en klarblå himmel. Mormor, som var en klok kvinna, sa alltid -Det finns en naturlig förklaring på allting. Den förklaringen får man i den här boken.

Och så lite nyttigheter för oss valpägare...


Aktivitetsboken av Memea Mohlin
en bok fylld med övningar som vi tänker pröva tillsammans med Emser. Balans, luktsinne och fantasi och övningar där hunden får använda - vem var det som sa så - den där lilla pannbiffen de har till hjärna. (Nej den är visst inte större på en medelstor hund!!!)


Agility av Inger Jalakas
Dansa av glädje. Flyga över hinder och springa som en tokdåre. Jojo. Här ska tränas!

Det behöves inte så mycket för att man ska känna sig rik. Inte om man älskar böcker och kan gå på bokrea!

Vilka fynd har du gjort? Eller om du inte har en bokrea värd namnet i närheten - vilken bok skulle du vilja fynda?

Kommentarer

 1. Jeg har handlet på det svenske boksalget via norske Capris på nettet. Det fikk jeg endelig tak i "Röda rummet" av Strindberg og en rekke andre mer eller mindre fornuftige bøker. Blant annet en biografi om Kleopatra!

  SvaraRadera
 2. "Odla tomater" har jag beställt (men den har inte kommit på posten ännu). Verkar trevlig och prisvärd.

  SvaraRadera
 3. Mer än en enda bok, saknar jag tillgång till en riktig bokhandel av papper och trycksvärta. Eller ännu hellre ett antikvariat där man kan rota runt, göra fynd och bli dammig.
  Margaretha

  SvaraRadera
 4. Än så länge har jag bara botaniserat i katalogen...

  SvaraRadera
 5. Anita: Har ni något motsvarande bokrean i Norge? Och när det är rea så kan man faktiskt få unna sig mindre"förnuftiga" böcker!

  Mian: Ja, den verkar smaskig. :)

  em: Att bli dammig tillhör nödvändigheten när man går på antikvariat. Likaså är just fingrandet en viktig ingrediens vid bokköp. Visst beställer jag via nätet ibland, men fingrandet, bläddrandet, vridandet och vändandet är en stor del av upplevelsen!

  Ninna: Det är en god bit på väg. Vi har nejtacktillreklam på vår brevlåda, så jag fick aldrig någon...

  SvaraRadera
 6. Spännande val av böcker! Jag har inte hunnit iväg på någon rea ännu. Jobbar ju ute i obygden. Har däremot köpt ganska många böcker via antikvariat på senaste tiden. Men jag ska nog rea lite i helgen.

  SvaraRadera
 7. Slottsträdgårdsmästaren: Mmmm... men bor i storstan... Det vore roligt att höra vad du köpt på antikvariat och vad du hittar på rean i helgen!

  SvaraRadera
 8. Besökte bokrean idag. Hittade INGENTING. Trist.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.