Kringla

Via bloggvännen Scribo hittade jag en länk till en databas som, för en sådan som jag som älskar att åka omkring och rota - både i min närmiljö och i landet i övrigt - kommer att bli en guldgruva att ösa ur, en källa att gräva i.

Jag vill också gärna dela med mig av mitt fynd. Sajten är värd att spridas och jag vet många bloggare (och andra också) som skulle kunna ha nytta och glädje av den.

Databasen heter
Kringla och administreras av Riksantikvarieämbetet. Jag tillåter mig att saxa ur det pressmeddelande de släppte vid publiceringen:

Nu lanserar Riksantikvarieämbetet Kringla, en samsökstjänst som söker ner i och visar information från svenska museer, arkiv och register. Över 2,5 miljoner objekt kan sökas i Kringla.

Kringla vänder sig till dig som är historieintresserad och vill veta mer om museiföremål från olika tider och platser eller är nyfiken på kulturhistoriska byggnader och fornlämningar. Objekten i Kringla kommer exempelvis från Världskulturmuseet, Tekniska museet, Västarvet, Vasamuseet, Riksantikvarieämbetet och Historiska museet.

Oväntade resultat
Sökningar i Kringla kan ge oväntade resultat. Det du söker efter kan visa sig finnas i de mest oväntade källor. Visste du exempelvis att Rökstenen är inte bara ett fornminne i en databas på Riksantikvarieämbetet utan även motiv på en tändsticksask som förvaras på Tekniska museet i Stockholm? Eller att gamla Visby-foton även förvaras på Västergötlands museum?

Användarnas perspektiv
Söktjänsten släpps i en så kallad beta-version vilket innebär att tjänsten inte är helt färdigställd och kan därför innehålla buggar och funktioner som inte är helt färdiga. - Vi väljer ändå att släppa Kringla så att så många som möjligt testar och ger oss tips och idéer om förbättringar säger Johan Carlström, projektledare för utvecklingen av Kringla. - Vi vill ha med oss användarnas perspektiv på hur en bra söktjänst ska fungera bygger när vi bygger vidare på Kringla.

Sök med karta eller fritext
Du kan söka på två sätt, antingen genom sökord eller i ett kartutsnitt. Det går även att se sökresultaten på en karta, i de fall som sökträffen har koordinater.

Välkomna att ”kringla” dig ner i historien på:
www.kringla.nu
Några förslag på sökord: Carl Milles, Curmans villa Lysekil, mask, Albertus Pictor, halskrage

Mer information hittar du på:
www.raa.se




Jag är övertygad om att detta kommer att bli en tjänst jag kommer att använda mig mycket av. Tänk bara att komma till en plats i landet, knappa in Kringla och kolla vad som kan vara sevärt och spännande just där. En sak jag måste kolla bara, är hur man får använda bilderna. Är det ok att lägga upp på sin blogg med angivande av källa eller måste man köpa bilderna?

En annan tankegång som besöket på Kringla väcker är... -Åh, att få jobba som museifotograf igen. Det som jag verkligen är utbildad för...

Kommentarer

  1. Det här ska vi ha koll på, vi har bestämt oss för att semestra i Sverige framledes.
    Du vet, miljöskäl och grejer.
    Tack för tipset!

    SvaraRadera
  2. Skaffaren: Kul! Det finns så fantastiskt mycket spännande att se i Sverige. Jag skulle kunna resa runt hela tiden!!!

    SvaraRadera
  3. Har du inte sökt tjänsten som är ledig på Livrustkammaren/Armémuseum då?
    Eller säger jag fel museér nu..? Det är någon tjänst ledig iallafall. Tyvärr bara deltid om jag minns rätt.

    TACK för länken!
    Oumbärlig och säkert vanebildande. :-)
    /liten ek

    SvaraRadera
  4. Hej Mira.

    Just publicering av bilder brukar vara en känslig fråga.

    Upphovrätten på bilder är idag 50 år men det gällde andra regler tidigare så bilder från 1969 och tidigare är fria.

    Många menar att upphovrätten sträcker sig 70 år efter upphovsmannens död men det gäller bara fotografier med verkshöjd. Det spännande är att för att ett fotografi skall få verkshöjd, hur konstnärligt den än är, så måste det fastslås i domstol och det har vad jag vet aldrig hänt i Sverige.

    jag har läst en hel del regler som museer använder sig av när det gäller bilder och ovan är väl kontentan av detta.

    Själv följer jag reglerna och ser inga problem med detta men det är väl en moralisk fråga som man får ta ställning till. Jag tycker att det sätt jag använder bilderna inte är kränkande och därför kommer jag att fortsätta använda gamla bilder på min blogg. Självklart skriver jag ut upphovsmannen om jag har den uppgiften.

    SvaraRadera
  5. Hej igen,
    fantastiskt! Jag knappade in ett sökord på Kringla som rör ett projekt jag pysslar med just nu och fick 46 bildträffar bara sådär. Jag som trodde jag skulle behöva sitta i dammiga arkiv och leta.
    Hade tänkt vara ledig idag men nu kom ett stråk av inspiration över mig. (Typiskt torsdag! Jag får alltid mest gjort på torsdagar!)
    /I.

    SvaraRadera
  6. IET: Se där! Bums en som hade nytta av Kringla! kul. Vad gäller Fotograftjänst på Armémuseum så kan det säkert vara kul, men jag skulle helts vilja jobba på ett länsmuseum. Många olika uppgifter, gärna dokumentation av platser, byggnader och verksamheter... Kinkig? Hm...

    Scribo: Tack! Det jag mest kommer att använda Kringla till är väl att få tips. Sedan är det ju alltid roligt att lägga in bilder från förr. Som jämförelse. Jag går varligt fram och frågar om lov. och självfallet lägger jag ut fotograf (om känd) och bildkälla. För övrigt tar jag mina bilder själv.

    SvaraRadera
  7. Inte kinkig, du är bara kapacitetsmedveten!
    /I.

    SvaraRadera
  8. Den ska jag gräva djupt i.
    Museibibliotekarie...

    SvaraRadera
  9. Hej! Kul att du uppskattar Kringla. :)

    Rättigheterna till bilderna skiljer sig beroende på vilken källan är. Arbete pågår för att tydliggöra vad som gäller men i slutändan är det upp till respektive museum/arkiv.

    Bilder där källan är Riksantikvarieämbetet får du använda i privata och ideella sammanhang så länge fotograf och Riksantikvarieämbetet anges.

    Till Kringla finns även ett forum, dela gärna med er av förslag på vidareutveckling. http://www.kringla.info/forum/

    //Johan Carlström, projektledare Kringla

    SvaraRadera
  10. Ninna: I tre degar! ;-)

    Johan Carlström: Kul att du hittade hit och tack för dina fakta om vad som gäller! Kringla ligger redan bland mina favoriter. Så ska jag gå in på ert forum och kolla vad som sägs där!

    SvaraRadera
  11. Mira: Det sägs in så mycket än. Du kommer att vara först! ;)

    SvaraRadera
  12. Johan Carlström: Åhå! Då får jag väl se till att kläcka ur mig något vettigt då... ;-)

    SvaraRadera
  13. Så kult, som vi nordmenn pleier å klemme ut av oss når vi er begeistret. Kringla vil vi bruke, vi som regner Sverige som vårt andre fedreland. Ingen andre land priser at vi vil leve og dø i Norden. :D

    SvaraRadera
  14. Vilket fantastiskt tips! Tack!
    Jag knappade genast in Södra Råda gamla kyrka och förlorade mig en bra stund.

    Jag lade kringlan till favoriterna direkt.

    SvaraRadera
  15. Anita: Hehe! Kult brukar jag ocks säga då och då... Men det kommer sig nog av min mångåriga samvaro med nordmenn! :-) Kanske finns Kringlas motsvarighet i Norge?

    Christina: Så glad jag blir att jag lyckats sprida Kringlans förträfflighet lite...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg