Prinsens galleri



Prinsens galleri vetter mot söder med hela sin ena långsida - ut mot Riddarfjärden och Söder Mälarstrand. Den andra långsidan vätter ut mot Borgargården. På den väggen målade Prins Eugen samma vy som syns ut genom galleriets södra fönster. Allt för att de som sitter vid det långa bordet vid stadens mottagningar och inte får titta ut mot Riddarfjärden, ska få se en minst lika hänförande utsikt.

I fönsternischerna ut mot vattnet finns reliefer utförda av J A G Acke.
Kristallkronor och möbler är formgivna av Sidney Gibson. Lägg också märke till att granitpelarna i den ena raden är runda och i den andra är kantiga.



Målningarna är gjorda al fresco (pulvriserat färgpigment blandas med vatten och målas direkt på fuktig, nylagd kalkputs), och prinsen gjorde om dem flera gånger innan han blev nöjd.




I ena änden av den långa pelargången tronar prinsen själ i form av en byst gjord av Ivar Johansson.



Det finns någonting i de här målningarna som tilltalar mig. Formerna, färgen, uppbyggnaden. Prins Eugen är och förblir en av mina favoriter.

Klicka på de här bilderna så du får se dem större!

Kommentarer

  1. Shlms stadshus är verkligen en ren konstskatt hela byggnaden. Det är väldigt roligt att återupptäcka det med din hjälp.

    SvaraRadera
  2. Av någon outgrundlig anledning har jag faktiskt aldrig varit där och nu förstår jag vad jag missat. Dags att ta sig i kragen och ta sig en rundtur.

    SvaraRadera
  3. Åh vilka fina bilder; ljuset är verkligen bra använt och lyfter fram prins Eugens målningar så fint. Det är en ren glädje att se bilderna.

    SvaraRadera
  4. Christina: :) Och inte är jag riktigt klar ännu! Det finns mer spännande att visa!

    Scribo: Var så artig! Kragtag anbefalles! Och vurmar du det minsta för mäktig arkitektur, storslaget måleri, en smula nationalromantik och en god portion humor, så lär du inte bli besviken!

    Staffan H: Åh, tack! Ibland vill det, trots avsaknad av ljus och stativ!

    SvaraRadera
  5. Vilken dokumentation du har gjort. Jättekul att titta på alla bilderna. Det får allt bli ett långt och rejält besök på Stadshuset nästa gång vi gästar huvudstaden.

    SvaraRadera
  6. Jätteroligt att se alltihop Mira. Och här kommer lite mera information:

    Min bästis sedan konstskoletiden för många år sedan heter Wagner i efternamn. Hennes farfar, Alwin Wagner kom till Sverige före första världskriget (som han sen fick åka tillbaka till Tyskland och delta i). Han var en av dem som utförde själva mosaikarbetena, bland annat efter Forseths förlaga. En av dem, en tung mosaik som föreställer Christian Tyrann finns fortfarande i familjen.

    Alwin och Prins Eugen blev goda vänner och Alwin utförde något uppdrag också åt honom. Han har också gjort arbeten på Konserthuset och Riche, oklart vad, det kan ha varit stuckatur eller mosaik. Alwin arbetade flera år med den här sortens offentliga uppdrag men hade sedan en egen målar/hantverkarfirma.

    Min väninna har ärvt sin farfars konstnärliga ådra. Hon har också kvar lite guldpuder som troligen använts vid arbetet i Stockholms Stadshus.

    Visst är det festligt?

    SvaraRadera
  7. Lisette: Tack! Så roligt! Ja, Stadshuset är verkligen värt att titta på. Det tycker jag verkligen att ni ska ge er tid att göra!

    Monet: Det här var ju verkligen intressant att höra! Tänk att han var med och la en del av alla dessa tusentals små mosaikbitar. De måste ju ha legat uppallade under tket för att komma åt. Så där som målarna gjorde i stora, gamla kyrkor. Jag har inte sett några bilder av detta, dock.

    Det vore roligt att komma till Konserthuset och försöka klura ut vad farfarn kan ha gjort...

    Tack så väldigt mycket för din berättelse!

    SvaraRadera
  8. Hej,

    Genom en högskolekurs i digitalisering av kulturarvsmaterial håller jag på att bygga upp en webbpresentation av Prins Eugens skisser till "Staden vid vattnet". Det är dock svårt att hitta bilder på den färdiga väggmålningen. Dina bilder här är väldigt fina.
    Finns det möjlighet att använda dem till webbsidan?

    Kontakta mig i så fall på mailen ovan, så kan vi diskutera vidare :)

    Vänliga hälsningar
    /Björn

    SvaraRadera
  9. Hej,

    Jag skulle väldigt gärna vilja använda dina fina bilder till ett projekt jag håller på med om Prins Eugen. Jag gör en hemsida där jag dokumenterar hans skisser till just detta konstverk, som ett projekt till en högskolekurs.
    Hör gärna av dig till min mail: bjornhafstad1992@gmail.com

    Hoppas vi hörs!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Björn. Du får gärna använda mina bilder eftersom det är i utbildningssyfte. Glöm inte att ange källa och kanske länka om det är möjligt.

      Radera
    2. Så fint! Tack så mycket
      Källa och länk kommer självklart anges :)

      Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg