Gamla stan - slingrande gator och dolda oaserJag gick en promenad i Gamla stan en kväll för några veckor sedan. Runt i krikar och krokar, nogsamt undvikande turiststråken. Trots att det var julmarknad på Stortorget och mycket människor i farten, lyckades jag hålla mig på gator som var tämligen tomma.

Jag fick lite lätt svindel när jag gick omkring här. De gamla husen och de slingrande gatorna så fjärran från snörräta boulevarder och köptempel.

Ändå var det på ett hår att Gamla stan fick vara kvar. I mitten på 1800-talet planerades för rivning av alla gamla hus öster om Stora Nygatan.

Lyckligtvis besinnade man sig och i början av 1900-talet förstod stadens styrande att miljön var väl värd att bevara.

Det första kvarteret som renoverades var Cepheus. De gyttriga gårdshusen revs och Gamla stans största grönområde skapades innanför gathusen. Jag har besökt det en gång för länge sedan och bestämde mig just att jag måste gå dit igen. När det grönskar ute.Bilderna jag tagit på Baggensgatan och Bollhusgränd.

Kommentarer

 1. slottsträdgårdsmästaren16 december 2009 22:31

  I kvarteret Cepheus har jag jobbat...inne på gården och bl.a. planterat ett häggträd på 80-talet.

  SvaraRadera
 2. När jag flyttade till stan i början av 70-talet så bodde jag halvmodernt länge och gick och badade på badhuset strax intill Tyska Kyrkan.
  Jag minns känslan än, att knö in sig i de små sittbadkaren och tvaga sig innan man sänkte ner sig i den lilla bassängen som låg som i ett valv...
  Sen var det bastun som gällde, och där satt alltid ett gäng bastanta finskor och skalade apelsin och surrade hej vilt. Mina öron var vidöppna minst sagt.

  SvaraRadera
 3. Gamla stan kan man besöka gång efter annan med kameran och ändå hitta nya saker hela tiden. Du fångade miljön och stämningen fint!

  SvaraRadera
 4. Slottsträdgårdsmästaren: Vad var det jag sa? Jag kan inte gå någonstans utan att du varit där och jobbat. Vi kanske ska göra tvärt om istället. Du säger var du jobbat och jag går dit... ;-)

  Chirstina: Åh, bodde du i Gamla stan eller gick du bara dit för att bada? Finns badhuset kvar? Det låter som om det vore värt ett besök.

  Jag kan precis se de bastanta finskorna på saunahumör med sina lika bastanta apelsiner...

  Staffan H: Du är Gamlastanmästerfotografen!

  SvaraRadera
 5. Förlåt! Christina!!! Attans vad fingrarna slinter...

  SvaraRadera
 6. Mira: Jag bodde vid Hornstull på 70-talet. Eftersom jag som sagt bodde halvmodernt så gick jag och badade antingen i Gamla Stan eller till Liljeholmsbadet, det där flytande badhuset (byggt 1929) nere vid Bergsundsstrand du vet.
  Badet i Gamla Stan heter Storkyrkobadet, och när jag googlar ser jag till min förvåning att det finns kvar.
  På 70-talet fanns det forfarande en massa omoderna lägenheter i Gamla Stan, nu kanske badet är lyxrenoverat? Jag minns det som rätt slitet men väldigt gemytligt. Det skulle vara kul att gå dit igen.

  Liljeholmsbadet tyckte jag allra bäst om rent estetiskt. När man låg på rygg i bassängen och flöt så kunde man samtidigt titta på fiskmåsar som flög förbi utanför den lilla fönsterraden längst upp mot taket. När det kom stora lastfartyg gungade hela badhuset ;)
  Det hade sina fördelar att bo enkelt på den tiden.

  SvaraRadera
 7. Hit skal jeg gå neste gang! Det kommer alltid en neste gang. :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.