Etsaren herr E. EkrothI den översta våningen i förvaltningsdelen i Stockholms stadshus sitter i varje dörrnisch två tavlor på var sida dörren. Helt små och till synes ganska enkla.

Jag kom att titta lite närmare på några av dem, och kände genast igen manéret. Mor hade också en sådan.Jag lyckades tyda signaturen till E Ekroth, men när jag googlade på namnet var det inte alltför mycket jag fann om konstnären. Några bilder från olika auktionssajter bara. På Projekt Runeberg hittade jag dock några rader ur Bonniers månadshäften från 1913: Kollektionen är betitlad: 100 Stockholmskåkar och har till upphovsman en ung etsare, herr E. Ekroth.Alltså har herr E Ekroths etsningar av Stockholmskåkar hamnat både i Stadshuset och hemma hos oss. I Stadshuset hänger uppenbarligen alla hundra men i mors hus bara en. Jag tycker mycket om hans små tavlor och skulle gärna vilja ha fler.

De suveräna lamporna på översta bilden är formgivna av Melchior Wernstedt...

Kommentarer

 1. Vad roligt att du skrev om lampan, den var det första jag tänkte på när jag såg översta bilden...

  Jättefina etsningar, jag förstår att du vill ha fler. Skulle njuta något enormt av ha en eller ett par jag också. Det är något visst med grafik.
  /I.

  SvaraRadera
 2. Lilla Eken: Ja, jag tycker också om grafik. Akvatintetsning... Och så försöker jag ta reda på mer om Melchior... (Min älskade gamla katt hette Melchior, dessutom)

  SvaraRadera
 3. Jag tror faktiskt att jag ska ha en etsning av herr Ekroth i gömmorna någonstans, men minns inte just nu var.
  Hittar jag den kan du få den, du som bor i Sthlm.
  Var kan jag ha lagt den?

  SvaraRadera
 4. Christina: Nämmen!!! Skulle jag? Du är då för snäll!

  SvaraRadera
 5. Tänk vad som finns om man...så satt jag där och försökte tyda namnet på en etsare som gjort en bild av Karlavägen 57 - den har hängt på sommarställets toalett under 10 år och dessförinnan i divers släktingars bostäder, sannolikt sedan den gjordes. Och vad hette konstnären - sökt på måfå och hamnade på din blogg, och se, unge herr EE dök upp. I kväll har jag också löst gåtan vad den andre etsaren heter, han med en bild av Döbelnsgatan 71, hans namn var A.H. Tallberg, även han förpassad till toaletten. Nu försöker jag identifiera en tredje toalettbesöksglädjare som gjort 'Vårkväll'. Har försökt tolka hans namn till G. Holeman eller Arleman, men inte fått något napp. Snön tinar från några kullar och tre olövade träd står och fryser i vårkvällen. Det hela ser väldigt kallt och blött ut. Han får nog hänga kvar på dass men de andra två ska jag hänga upp i min lilla lya i Wasastan.
  Tack för dina välordnade elektroner!
  Staffan Smeds

  SvaraRadera
 6. Staffan Smeds: Välkommen hit! Ja, internet kan vara en stor källa till kunskap, om man vet var man ska titta och är lite källkritisk. Det var kanske inte så mycket om herr E Ekroth du fick reda på hos mig, men i alla fall något. Jag skulle också vilja veta mer om honom.

  Det är märkligt mad just dass- och toalettbilder. Det kan inte vara vad som helst som hänger på ett sådant ställe. Det måste vara något välgjort och något man tycker om, för det finns väl inga tavlor som man tittar så länge och så intensivt på - eller så ofta - som de som hänger där. En gammal kåk kan man fantisera mycket om.

  Kommer herr Ekroth och herr Tallberg att hamna på toaletten även i Vasastan?

  SvaraRadera
 7. En gammal vän som jobbade på Sandströms Bokhandel på 1940/50-talet berättade:
  Ibland dök en herr Ekroth upp, en gammal man, liten till växten iklädd långrock som sett bättre dar,fingrar brända av syra från etsning. I sällskap hade han sin hustru, lika liten till växten och iklädd huckle.
  Han tog 5kr styck för sina etsningar

  SvaraRadera
 8. Anonym: Välkommen hit! En så rörande historia. Stort tack för den. Jag kan se den gamle lunkande från bokhandel till bokhandel med sina etsningar under armen. Ett halvt steg efter lunkar den lilla gumman. Kanske höll de varandra i handen...

  SvaraRadera
 9. Hej Mira!
  Tänkte bara kolla om du fortfarande var på jakt efter etsningar av Ekroth? Har två stycken Stockholmskåkar jag kan tänka mig att sälja billigt..
  Har du någon mail jag kan nå dig genom? Mvh Ivan.

  SvaraRadera
 10. Hej Jag har en etsning av E Ekroth från Katarina Kåkstad med kyrkan i bakgrunden. Kan tänka mig att sälja! jag återkommer

  Med vänlig hälsning christina

  SvaraRadera
 11. Hej! Jag har en E. Ekroth, motivet är från Öresund, ett sjömotiv som jag tycker om har haft från Sthlm men gett bort dom.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.