Public Service

Var annat än på Sveriges Television kan man få se välgjorda, vackra filmer helt utan dialog, utan regi och helt utan flåshurtig musik som dräper allting... Sekvens efter sekvens av betraktande, närbilder, eftertänksamt följande. Ljud som naturen menade att de skulle vara. Men ändå med små glimtar av yttervärld som slinker in. Slinker igenom. Ett flygplan, en radio på avstånd...

Jag menar den här julens två höjdpunkter på TV-tablån; filmerna Ljusår och Naturens gång.I nästan 20 år höll naturfilmaren Mikael Kristersson på med långfilmen Ljusår som med befriande lugnt tempo skildrar ett år i hans trädgård. Talgoxar i sitt rede, månen på uppgång, idoga getingar som bygger sitt bo med mödosamt insamlade cellulosabollar, regnet som faller, spindeln som med precision väver sitt nät. Stillsamt. Naturens andetag.Ett år visar också Nina Hedenius i sin film Naturens gång från gården Lisselbäcka i Norra Dalarna, som lantbrukaren Karl Gustav Hedling sköter med varm och varsam hand. Födelse och död. Kretslopp. Värdighet. Och så dessa fantastiska närbilder av djurpälsar, fjäderdräkter, nosar, mular. Och jag kan heller inte låta bli att tänka att denna bild av en duktig lantbrukare behövs i dessa tider då all djurhållning misstänkliggjorts av några enstaka misslyckade figurer som inte klarat av sina djur.

Det var länge sedan några filmer gjorde mig så lugn och stillsam i hjärtat. Som andakt. Inför det där lilla i vardagen. Livets närmaste mirakel.

SVT kommer också att visa Kristerssons två andra filmer Pica pica och Falkens öga i nyårshelgen: Pica Pica, SVT1 fredag 1 januari kl 13.40 och SVT1 måndag 4 januari kl 02.35. Falkens öga, SVT1 lördag 2 januari kl 11.20. Ljusår sänds igen onsdag 30 december 01.10, om någon orkar vara uppe. Tiderna har jag hämtat från SVT. Kolla för säkerhets skull att tablån stämmer.

Filmerna går också att se på
SVT Play, och ligger kvar till den 24 respektive 26 januari.

Har du inte sett någon av dem, så gör det! Detta är ren poesi!

Kommentarer

 1. Tack!! Jag har ingen som helst koll på TV-tablåerna just nu. Älskar dessa dokumentärer. Ska köpa dem...om det går?

  SvaraRadera
 2. Slottsträdgårdsmästaren: Ljusår finns på både CDON.com och på Ginza.se. Naturens gång ska också finnas på båda, men verkar vara slut för tillfället. Det går att boka sitt exemplar.

  Jag förstod att även du älskade dessa filmer... Vi skulle ju gått och sett Ljusår för ett år sedan, men det blev inte så...

  SvaraRadera
 3. Tack för tipset, det där är program i min smak! Här har huset varit fullt så jag har missat det mesta på tv, det får bli SVT Play.

  SvaraRadera
 4. Ljusår är beställd nu. Ja det blev ju aldrig tillfälle att se den.

  SvaraRadera
 5. Billan: SVT Play är inte fel! Frågan är om man orkar sitta framför datorn i de två timmar som är längden på Naturens gång. Men man kan ju pausa! Mycket nöje Billan! Jag är nästan lite avundsjuk på dig som har allt det fina framför dig...

  Slottsträdgårdsmästaren: Var beställde du? Bokade du Naturens gång?

  SvaraRadera
 6. Pica pica, är det den om skatorna i Vällingby?

  SvaraRadera
 7. I somras skrotade vi parabolen, rev viasatpappren och skaffade telias digital-tv. Billigare och okey utbud, och vi slipper klättra upp på taket och tina av parabolen när den isat igen och det bara är myror i bilden. Dessutom har vi SVT Play via TV:n så vi slipper datorn....bra va??? Tyvärr är vi en av dom få som har sk "tjock-tv" kvar, borde kanske skaffa en platt i år. Men jag har så svårt att hä bort nått som det inte är något fel på:)Jag tänkte beställa några skivor från Ginza, kanske man skulle slå till på Ljusår i samma veva?!

  SvaraRadera
 8. Hej och God fortsättning och Gott slut som man brukar säga! Jag håller verkligen med dig om de två höjdarfilmerna. Vi sitter som klistrade och blir lika förvånade varje gång när programmet är slut. Va? Redan? Underbara helt enkelt.

  SvaraRadera
 9. Maj Korner: Jag har inte sett filmen än. Vet bara att den handlar om skator. Och kanske är de från Vällingby. :)

  Billan: Så skönt det låter! Kan verkligen vara något att fundera på. Och det här med tjock-TV... När den fina gamla SONY:n skulle åka ut till förmån för plattskärmen, vägrade jag att kasta ut den och ställde den i biblioteket. Suverän bild. PlattSamsung, släng dig i väggen!

  Lisette: God fortsättning själv! Jag hade inte tänkt titta på Naturens gång. Satte mig bara för att pusta en stund. Och blev sittande...

  SvaraRadera
 10. Nej, inte Emserkorvar. :-)
  Tamarind. Godis, godis.
  /I.

  SvaraRadera
 11. Lilla Eken: Åhå! :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.