…och vad gör man med trädgården?

DSC_5600j

Jag vet inte hur många gånger jag googlat på “medelhavsträdgård” och hamnat hos sådana där finingar som Apotekarns i Simrishamn. Nu är det ju bara så att detta är en riktig medelhavsträdgård med temperaturer som lätt som en plätt når 40 grader på sommaren. Solen är så skarp att det blir svårt att fotografera. Det blir åtskilliga bländarsteg mellan solbelyst och skugga. Och någon mulen fotograferardag har ännu inte infunnit sig. Kylan, som vi i Sverige måste kämpa för att få växterna att överleva i, har sin raka motsats här.

DSC_5601j

Alltså inser jag att jag istället måste söka på “jardins méditerranéens” för att ens komma i närheten av vad som skulle kunna bli verklighet här i vår sydfranska by.

Här växer redan rosor och oleander, murgröna, clematis och shersmin. Vad övrigt är, är stora ytor av snustorrt tufsgräs och fastniga tistlar. Som hunden tar med sig in.

DSC_5608j

Men! Lycka! På tomten finns en djup brunn full med vatten. Vi vet inte vattenkvalitén än, men häva ut i trädgården måste det ju duga till i alla fall. Och det gröna, tyvärr fastrostade, brunnsspelet är ju otroligt vackert bara det.

DSC_5618j

Nå. Här krävs tålamod och eftertanke. Jag tänker, till att börja med, gångplattor av sandsten, stora terrakottakrukor och längst bort i hörnet en skuggande pergola.

Det första vi gjorde var i alla fall att sätta upp en spalje mot grannvinhusets bakgård.

tred

Och en telning av detta träd vill jag ska skugga terassen och uterummet. Ailanthus altissima?

Kommentarer

  1. En get? För grästufset och tistlarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som ska följa med i husbilen hem bredvid Emser? Bäh!

      Radera
  2. Svar
    1. Det gör det säkert, och det får ta sin tid. När det gäller trädgården har vi inte bråttom.

      Radera
  3. Vi har tagit hjälp av en trädgårdsmästare, tillika historielärare i Murviel och det har varit väldigt bra. Han har sett till att vi inte trillat i de värsta fällorna och talat om för oss vilka växter som fungerar bra. De vackra akaciaträden bör tex undvikas, då de skickar ut taggiga rotskott som växer med raketfart! Eller palmer som måste behandlas till stora kostnader för att stå pall för parasiter. Vi hade otroligt vackra barrväxter vid poolen som Bertrand tog bort, eftersom de huserar en larv som om den kommer i kontakt med huden ger brännskador! Mycket att tänka på, alltså! Vet att Bertrand också ger konsultationer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Toppen! Alla tips vi kan få är jättebra. Vår granne, Eric, är också trådgårdskunnig, de har 6000 m2 på vår högra sida. Han kommer och klipper "gräset" utan att vi ens bett om det. För övrigt verkar det vara vedertaget för medelhavsväxter att ha taggar eller kardborrar och jag förstår varför Eric bara har korthåriga hundar. Bertrand ska vi nog ta en liten kontakt med. Larv som ger brännskador... :P

      Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg