Djursholms samskola – Observatoriet

DSC_5069ds

I Djursholms samskolas västra torn är finns ett observatorium. I alla år har jag vetat om att det finns där och i alla år har jag gått och kikat längtansfullt upp mot kupolen och önskat att jag kunde få komma dit.

Egentligen skulle det väl inte ha varit så svårt att knalla dit och be att få se, men jag är nu en gång inte så framfusig av mig. Eller…  nog kan jag vara framfusig, men det har liksom alltid kommit något annat emellan. Nåja.

DSC_5779o

I fredags hade jag emellertid ett annat fotograferingsuppdrag i skolan och då kunde jag inte låta bli att fråga.

DSC_5758o

Så uppför alla trapporna i det vackra trapphuset bar det och ut på taket mellan huvudbyggnaden och tornet.

DSC_5756o

In genom en ståldörr och upp i en trång trappspindel.

DSC_5753o

Lite fyrkänsla, fast trängre.

DSC_5741o

Bjälklag och takstolar kors och tvärs precis under huven.

DSC_5754o

Och så, upp genom en lucka i golvet.

DSC_5742o

Och där var det, det stora teleskopet. Inte originalet, utan ett instrument som skolans dåvarande rektor köpte in från Schweiz och som levererades omkring 1973.

DSC_5743o

Hela huven löper på kullager och går, som jag förstod det, fortfarande att vrida runt.

DSC_5742o2

Ett, två, tre, fyra okular…  Märke? Jag glömde titta i den allmänna upphetsningen.

DSC_5751o

Lutad mot väggen stod en gammal skolplansch föreställande Partnachklamm, en ravin i Garmisch-Partenkirchen. Skulle vilja äga den, men glömde att fråga det också…

DSC_5746o

Observatoriet är Djursholms högsta punkt och utsikten är…  ja, jag får väl ta till det slitna ordet hänförande. Här syns de gamla ventilationstornen på nära håll, och de – numer igensatta – har fått en betydligt modernare uppgift att fylla. Här gömmer sig sändare och mottagare för mobiltelefoni.

DSC_5747o

DSC_5749o

Klicka på den här bilden så blir den en smula större. Och så får du se Globen.

DSC_5752o

Så var det bara att kravla sig ner igen med kameran i näven och feta kameraväskan på axeln. Trångt och mörkt var det och trappstegen smala. Jag fick gå på känn.

DSC_5755o

Men det var det värt.

“Från mitten på 1960-talet höll en amatörastronomisk förening till där och var livaktig. Ursprungligen hette klubben Djursholms Samskolas Astronomiska Klubb, DSAK men ändrades omkring 1969 till Djursholms Astronomiska Klubb, DAK. Klubben var mycket livaktig under 1970-talet och ordnade bl.a. några solförmörkelseresor för medlemmar och andra intresserade. Projektet stannade av några år senare.”

(Fakta Wikipedia)

Synd att observatoriet inte utnyttjas idag. Tuben är säkert fullt användbar. Fast det är väl här som för alla andra stadsnära observatorier, ljusföroreningarna har blivit alltför stora.

Tack snälla G för visningen!

Kommentarer

Populära inlägg