Djursholms samskola – Aulan och Thegerströms ekbacke.
Att får se de här fönstren från insidan var ju ett önskemål när jag besökte Djursholms samskola i våras, och nu kunde jag äntligen få komma in i aulan och göra det.
Jag älskar den här intrikata formen på fönster. Storslagen och i sanning speciell.
Men det som fångar blicken därnäst, är den stora målningen längst fram vid scenen.
Målningen är gjord av konstnären Robert Thegerström (1857-1919) och mittsektionen satt till en början på Djursholms slott i det som vi idag kallar Banérsalen.
När samskolan stod klar 1910 flyttades målningen till den nya aulan.
Thegerström var en landskaps- och porträttmålare som 1892 flyttade till Djursholm. Han lät uppföra ett av de första husen i Djursholm, Villa Tallbacken, ritad av Ferdinand Boberg.
Thegerströms kusin Fred Löwenadler var konstälskare och mecenat och skänkte den stora målningen till samskolan som då huserade på slottet.
Men när tavlan sattes upp i den nya skolans aula befanns den en smula för liten, och de två sidopartierna målades till.
Tavlan föreställer ängsbackarna och ekarna vid Svalnäs, och med tanke på hur solen står i förhållande till vattnet, borde tavlan visa en solnedgång.
Något som däremot förbryllar mig en smula, är hur skuggorna faller i förhållande till den nedgående solen. Där är något som faktiskt inte riktigt stämmer. Solen tycks ju lysa betraktaren rakt i ansiktet, medan skuggorna faller från höger.
Nå. Vi får väl skylla på den konstnärliga friheten och den ofrånkomliga effekten av ljus och skugga. Jag tycker väldigt mycket om tavlan i alla fall.
Sidopartiet till höger.
Och sidopartiet till vänster.
Effekten av de tre partierna tillsammans gör att det faktiskt verkligen känns som om man stod ekskogen ute vid Svalnäs. (Trots de lustiga skuggorna.)
Tittar man istället rakt upp i taket ovanför målningen syns det här gallerverket.
Leder det månne upp till det här ventilationstornet ovanpå aulans tak?
Fakta från Minnesskrift om Djursholms samskola Läsåren 1891/92 - 1981/82 utgiven av samfundet Djursholms Forntid och Framtid 1982.
Vilket otroligt vackert fönster! Och målningen ... jaaa! Trots lustiga skuggor.
SvaraRaderaTänk dig ett par sådana i vardagsrummet...
Radera