Det där med tidvatten…

1a

Efter att ha åkt längs kusten i Normandie i höstas och längs den Engelska kusten nu i sommar, har det där med tidvatten verkligen satt myror i huvudet på mig. Jag har liksom inte fått ihop klockslagen. När är det högvatten och när är det lågvatten?

Länk till mitt förra tidvatteninlägg. 

2

När vi var vid Atlantkusten för en månad sedan och gick längs stranden var det lågvatten och klockan var halv tio på kvällen. Det stämde inte riktigt enligt mina amatörmässiga beräkningar.

Det borde vara på väg att bli högvatten.

3

Men inte. Vattnet var så lågt som det kunde bli.

4

Morgonen därpå vaknade jag vid 6-tiden av att det dånade utanför husbilen. Himlen var grå, det blåste rejält och lät definitivt som om stora vågor rullade in ganska nära. Jag var tvungen att klä på mig och gå ut för att kolla vattennivån.

5

Och mycket riktigt.

Vattnet hade flutit in och fyllt hela stranden ända upp till muren.

6

Sjömärket, som stått en bra bit upp på land kvällen innan, stod nu långt ute på djupt vatten. Märkligt.

7

När vi kom hem igen började jag åter söka fakta om det här med tidvatten, och plötsligt trillade polletten ner; det finns inga fasta tider för tidvattnet. Det kör så att säga på rullande schema. Det är inte alltid lågvatten klockan 12.00 och högvatten 18.00, utan det skiftar. Och alltihop finns noggrant förutsagt i speciella tidvattentabeller.

Länk till tidvattentabellen för Minehead, där mina bilder är tagna. 

8

Så besvärligt. Att aldrig veta. Speciellt för fiskare och yrkessjöfart men även för oss andra badare och strandströvare. Men det är klart, är man uppvuxen med det, är det väl inget konstigt alls…

Kommentarer

  1. Särskilt inte när man är uppvuxen vid ett hav där tidvattnet inte märks. Inte påtagligt i alla fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är någonting med noder, "amfidromiska punkter" ute till havs, där tidvattenvågorna går stick i stäv och så att säga tar ut varandra. Det finns inte mindre än tre sådana noder i Nordsjön, därför blir det väldigt lite tidvatten hos oss. Men det märks i alla fall, i synnerhet i Idefjorden och i Malö strömmar.

      Radera
  2. Det där med tidvatten har alltid fascinerat mig. Jag har tyvärr aldrig upplevt det. :-( Det är en pågående dröm! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fick inte se tidvatten förrän förra året. Odla din dröm! Och gör nånting av den!

      Radera
  3. Månens påverkan intresserar mig. Tidvatten och månens dragningskraft har makten över oss på jorden och det är mycket spännande saker som händer exempelvis vid fullmåne.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg