Nordiska Museet – mer än gulnade fotografier och knätofs?

_DSC0154nm

Gustav Vasa i ek… Carl Milles elefantiasisstaty om vilken det sägs att en ekbit i pannan på kungen ska stamma från en telning som Gustav själv planterade en gång i världen. Må det. Pösig som en padda i sin dalkarlsfrisyr sitter han i alla fall där och är det första man ser när man kommer in i museet. Huka er gôbber och kärringer!

Men nu var det inte för att kika på kungen som jag kom hit till Nordiska Museet, utan för att… ja… återuppliva gamla minnen. Kolla den makalösa arkitekturen. Kolla vad som var på gång. Få någon idé? Fingra lite. Jag tror jag gick baklänges. Gjorde inget.

Svaga och otåliga själar varnas! Nu kommer här tjyvtjockt med bilder!

_DSC0162nm

I museets södra kortsida, en trappa upp, visas den lilla utställningen Bildminnen – fotografier ur Nordiska Museets arkiv, med bland annat Lotten von Dübens porträtt av samer från 1868. Att gå och titta in i de här människornas ansikten är fängslande. Vilka var de? Vad tänkte de? Vad hade de för drömmar? Hur såg deras vardag ut? Om ni visste så många sådana här gamla glasplåtar jag stått och kopierat. Ej af samer dock, utan af smålänningar…

Som vanligt frågade jag om fotografering var tillåtet på museet, och det var det. Utan blixt och utan stativ och för privat bruk. Min blogg är jätteprivat! Väl? Lite grynigt vart det, men hyfsat ändå med tanke på utgångsläget.

_DSC0165nm

Det lilla Leksaksrummet fanns redan vid invigningen 1907 och Kers Lars från Dalarna gjorde den fina bården uppe under taket. Först trodde jag att bården var nygjord efter gammalt mönster, men som jag förstod det så är den ny-ren-gjord. Många generationers sönderälskade leksaker finns här. Från plåtbrandbilar till Brio.

_DSC0164mn

_DSC0166nm

Från Leksaksrummet slank jag in i Textilgalleriet, som är en guldgruva för oss som är intresserade av allt vad gammal textil heter. Textilierna ligger i utdragbara lådor och här gick jag, alldeles solokvist, och drog ut och sköt in. Mmmm… Missa förresten inte Nordiska Museets textilgalleri på webben. Går inte av för hackor det heller!

_DSC0167nm

Delsbotröja från 1840. Läs mer om Delsbotröjor och Skansens Delsbogård inuti och ovanpå.

_DSC0168nm

_DSC0175nm

Det blev en snabbsväng genom julutställningen. För min del är julen slut nu. Allt julpynt har åkt ner här hemma och julvinklarna är återigen förpassade till vinden.

_DSC0177nm

Strindberg var ju den som skrivit deviserna till Eldhs reliefer vid museets ingång och i norra gaveländen finns också en liten Strindbergsutställning. “Sagor jag täljer att arf sitt de unga minnas må.”

_DSC0183nm

Utställningen Dukade bord har funnits länge. Den lär ska vara Sveriges äldsta utställning som fortfarande visas. Och det var också där de flesta besökarna fanns. Dragplåster från 1955. Minsann! Jag antar att de dammar av och putsar upp maten då och då…

_DSC0180nm

_DSC0188nm

Modemakt och Dandy skuttade jag ganska rask igenom. Jag hade nämligen ett särskilt mål…

_DSC0193nm

…och det var avdelningen för folkkonst. Jag älskar att gå omkring här och titta på färger och former. Traditioner och fantasi inom gränserna för vad som ansågs passande och rimligt för varje landsända. Trä, textil, papper, sten. Allt användes och allt hade en funktion. Dekoration var inte ett fult ord. Då, på den tiden.

_DSC0196nm

_DSC0201nm

Mira själv i brytningen mellan den gamla och den nya tiden. Kan man leva i det gamla nu? Hedra människor och konstarter från förr utan att bli en mossig gumma? Jobba på museum! Ja! Definitivt. Retrobloggar är ju på modet just nu, men jag har en känsla av att det enda retro som är rumsrent är 50-talet. Aja. Jag har aldrig varit skraj för att sticka ut förr så då är jag väl inte det nu heller.

_DSC0197nm

Jag plockar russinen ur kakan. Fena på både HTML-kod och munkabälte! Tjohej! Eller?

_DSC0200nm

Jag glömmer aldrig när jag köpte ett mönster till en kvinnoväst med skört från 1700-talet, sydde upp den i ett vackert, rödrandigt ylletyg och bar den på stan ihop med en svart, vid, lång kjol. Häpp! Nästa dag hade jag leopardbrallor och svart nylonunderklänning. Dagen därpå en fotsid sidenklänning från 40-talet med draperingar. Milda Moses. Folk visste inte var de skulle placera mig. Tyvärr är jag liiite mer modest idag. Hur det nu kan komma sig.

_DSC0202nm

_DSC0204nm

Gick det att göra en hund av virket som skulle bli en pall, så gjorde man det. Eller en pall av virket som såg ut som en hund. Hundpall. Pallhund.

_DSC0206nm

_DSC0207nm

_DSC0210nm

Modernare folkkonst i det sista rummet. Gamla traditioner på nytt vis. Med nya material. Jag gillar! Däremot var det lite dåligt med skyltar på vem som gjort härligheterna. Jag tittade och tittade.

_DSC0211nm

_DSC0212nm

Extra lycklig blev jag över den här “traditionella” halmmobilen, oron. Ser ni vad som hänger i? Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande! Jag ÄLSKAR den! Vill ha!

Reflexträdet, Ninna!

_DSC0213nm

Återigen ett par moderna skönheter utan namn. Synd. Eller så hade jag blivit blind alldeles…

_DSC0214nm

_DSC0219nm

Fotografierna från Hemmens forskningsinstitut är helt surrealistiska. Kvinnors arbete i hemmet skulle kartläggas och standardiseras. Mätas och vägas. Dokumenteras. Och detta på ett avskalat och tydligt vis. Så Här Ser Det Ut! Och Så Här Skall Det Vara! Basta.

_DSC0220nm

Madrass! Jo!

_DSC0222nm

Mycket finns kvar att se på Nordiska och jag kommer garanterat tillbaka. Som den folklivsmupp jag är. Upp till kamp i Båtskärsnäs!

Kommentarer

  1. Ja, du har verkligen plockat russinen ur kakan, vilka härliga bilder, den översta sitter djupt i mig från min barndom. Brittmari

    SvaraRadera
  2. Randiga Tråden: Tack! Ja, jag kan tänka mig att den där enorma kungaklunsen kan skrämma barn halvt från vettet.

    SvaraRadera
  3. Mine to unger elsket Gustav-statuen, han var "kul" (=cool).
    Ellers er jeg glad for at Lille Hjerte ikke så likvaken i utstillingen om livets gang i 2. etasje.
    Nordiska Museet har også fine lunsjmenyer. Jeg spiste gulasj. :D

    Godt nyttår, forresten, Mira! Jeg har prøvd å finne deg på Facebook... ;)

    SvaraRadera
  4. Vilken tur att webbens textilgalleri finns för oss som inte kan ta' oss till museet.
    Oj, så mycket jag vill göra när jag ser de här bilderna.
    Din kommentar om retrobloggar får mig att tänka på den eviga diskussionen som alla hantverkare alltid återkommer till - om förnyelse eller tradition - konst, konsthantverk eller slöjd, vad är finast...
    Småler när jag läser om folks problem med att etikettera en - sååå ofta jag fått kommentarer om det.
    Margaretha
    som även hon blivit mer modest med åren

    SvaraRadera
  5. Yes, innehållet i samlingar och tillfälliga utställningar är väldigt vackert och/eller intressant.

    Tack för genomgången!!!
    (Men huset är för pompöst.)

    SvaraRadera
  6. Åh, jag har varit på väg tillbaks till Nordiska i bortåt tjugo år nu... Känner att det börjar bli dags! Vilka skatter. Och huset i sig är ju så makalöst, ett slott. tack!

    SvaraRadera
  7. Anita: Grundtrygga barn! :) Gott Nytt År själv! Jag har letat efter dig på Facebook också. Maila till mira punkt miranda at live punkt se

    em: Visste du om textilgalleriet förut? Jag visste inte. Måste man välja? Kan man inte plocka russinen ur kakan även här?

    Wenche: :)

    Viola: Varsågod! Jag tycker huset är pompöst men samtidigt "knasvackert".

    Nora: Ligger nära! På väg till/från Skansen!

    SvaraRadera
  8. Jag upptäckte textilgalleriet i somras när jag letade efter något annat - så glömmer jag bort det långa tider.
    Jo, låtom oss plocka ut russinen!
    M

    SvaraRadera
  9. em: Russinplockningens sköna konst är icke att förakta! :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg