Kastellet och Husen i Nationalstadsparken

Idag när jag kom hem från jobbet låg det en bok i brevlådan.
Husen i Nationalstadsparken, som jag – inspirerad av Slottsträdgårdsmästaren - beställde för en tid sedan. Boken är utgiven av Stockholms stadsmuseum och beskriver de historiska hus som finns i Stockholmsdelen av Nationalstadsparken.

_DSC0265k

När jag satt där och bladade i min nyköpta bok, slog det mig att jag ju har fotograferat ett av dessa hus, utan att blogga om det; det märkliga lilla KastelletKastellholmen.

_DSC0266k

Redan på 166o-talet byggdes ett litet kastell på holmens högsta punkt, men det “sprang i luften” i mitten av 1800-talet. Arkitekten Fredrik Blom, som även ritade Skeppsholmskyrkan, ritade då ett nytt kastell som stod klart 1848.

_DSC0267k

Tanken var att kastellet skulle vara ett försvarstorn för Stockholms inlopp, men så blev inte fallet. Här blev istället logement och senare bostäder för officerare.

_DSC0268k

Högst upp på kastellets torn vajar dagtid den tretungade svenska örlogsflaggan som den gjort sedan Flottan flyttade hit på 1660-talet.

_DSC0273k

1990 flyttade Flottan sin verksamhet och lämnade Skepps- och Kastellholmarna till andra verksamheter och plötsligt vajade ingen flagga från tornet längre. Stockholmarna blev så upprörda över det nakna tornet, att en värnpliktig sedan dess - två gånger per dag - åker till Kastellholmen för att hissa och hala flaggan.

Idag innehåller kastellet bland annat konferenslokaler.

_DSC0509dg

Fakta från boken Husen i Nationalstadsparken och Statens Fastighetsverks hemsida.

Någonting säger mig att jag kommer att få mycket nytta och glädje av den här boken… Slottis betalade dyrt för sin, jag köpte min här.

Kommentarer

 1. Fredrik Bloms väg, på den bodde jag i 27 år. Han känns som en kompis.
  Har alltid gillat det uppnosiga utseendet på den där byggnaden. Jag minns när jag var liten och vi tog färjan till söder, jag satt alltid och spanade efter den, och släppte den inte med blicken så länge den var inom synhåll.

  SvaraRadera
 2. Så rena snygga bilder mot mörkret idag, kul att läsa om byggnader som alltid syns. Brittmari

  SvaraRadera
 3. IET: Oops! Har du vuxit upp på Djurgården? Uppnosigt? Ja, kanske det. Jag tycket det ser stolt och lite fräckt ut. Men det kanske är samma sak. Lite som en Jack Russelterrier.

  Randiga Tråden: Jag tog bilderna i skymingen i oktober förra året. Klockan kan ha varit runt 18.00 och vinden ven snålt runt holmarna. Men ljuset blev fint.

  SvaraRadera
 4. Jag kände redan när jag skrev uppnosig att det var något fel med ordet, men jag lät det passera på grund av den sena timman. Uppstudsig var ordet jag sökte. Inte något gigantiskt bygge, men väldigt rakryggat! :-)
  Jack Russel... hmm, jaa... eller som en välfriserad mellanpudel? Det är på nåt vis fart i huset...

  SvaraRadera
 5. IET: Hoa! Nu ligger det bestämt hundar begravda lite varstans... :) Mitt inlägg om huset fullt av hundar har börjat leva sitt helt egna liv utanför min kontroll och vi börjar likna kastell vid terriers och pudlar. Lustigt. Hursomhelst. Jag gillar byggnaden där den sitter (!) på sin holmtopp.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

Min kära gamla Husqvarna Automatic

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Gyllene snittet

Svart

Nordanvinden och Solen

Mor, lilla mor...

Född fri - lejonet Elsa