Bojkotta Huset fullt av hundar!!!

Efter att själva tagit hand om en omplaceringshund som haft det svårt och givit honom oändlig trygghet, kärlek och konsekvent behandling, kan jag inget annat än fördöma SVT:s kommande programserie "Huset fullt av hundar".


Nu har det jävlar i mig gått för långt!

Saxat från Sveriges Veterinärförbunds hemsida:


"Sveriges Television (SVT) skickade den 17 december 2010 ut ett pressmeddelande kring sitt nya hundprogram "Huset fullt av hundar". Flera veterinärer och medlemmar i Sveriges Veterinärförbund har reagerat negativt på programkonceptet. Enligt SVT ska sex hundar, som av olika anledningar behöver ett nytt hem, flyttas till en familj för att tillbringa upp till en vecka tillsammans med dem. Under veckan minskar antalet hundar när familjen dag för dag väljer bort en hund.

Veterinärförbundets djurskyddskommitté har diskuterat upplägget och konstaterar att det reducerar hundarna till slit- och slängobjekt, som förflyttas fram och tillbaka utan någon respekt för att de är levande kännande varelser. Hundar med en otrygg bakgrund kan känna mycket kraftig stress när de flyttas till främmande miljöer tillsammans med främmande hundar, enligt den ledande hundpsykologen Anders Hallgren. En sådan djurhantering ger helt felaktiga signaler i ett medium med så stor genomslagskraft som TV, konstaterar veterinärförbundets djurskyddskommitté. Att utsätta djur för onödigt lidande i form av kraftig stress är dessutom ett brott mot djurskyddslagen.

- Som hundägare själv med två omplaceringshundar tycker jag att den planerade djurhanteringen är oacceptabel, säger Ulrika Lagerquist, veterinär och ledamot i djurskyddskommittén.

Veterinärförbundet välkomnar TV-program som handlar om omplacering av oönskade hundar, men tar avstånd från programupplägg som utsätter djuren för förnedring och stress. SVT bör i detta fall tänka om och ändra konceptet så att hundarna inte riskerar att fara illa, anser förbundets djurskyddskommitté."

Jag hoppas vid gud att jag förstått det hela fel och att det inte är så här det kommer att gå till. Om så ändå är fallet, är detta en programidé föga värdig public service.

Kommentarer

 1. Så cyniskt och grymt. Man baxnar.

  SvaraRadera
 2. Jag blir alldeles iskall, vad är det för människor som sitter och gör upp programideér??!!

  SvaraRadera
 3. Det var det värsta hur dumt får det bli.

  SvaraRadera
 4. Usch vilken riktigt gräslig programidé! Hoppas verkligen programmet stoppas!
  Hundförnedrings-tv...

  Föreslår att tv istället gör en programserie som heter "Huset fullt av tv-folk" och så kan dom bli utröstade en och en.

  SvaraRadera
 5. Hoppas verkligen att allt är ett missförstånd..... Annars blir jag riktigt upprörd!!!!

  SvaraRadera
 6. Nora: Baxna är bara förnamnet!!!

  IET: Cyniska människor som inte tänker längre än korken räcker...

  Randiga Tråden: Hur dumt som helst, tydligen...

  Gabrielle: Jess! Huset fullt av TV-folk! Rösta bort dumskallarna!

  Billan: Tyvärr riskerar du nog att bli riktigt upprörd...

  SvaraRadera
 7. Detta måste vara ett misförstånd,en helt förfärligt tänkande eller brist på tänkande och inlevelseförmåga.

  SvaraRadera
 8. Fullständigt vansinne! Jag instämmer i fördömandet!

  SvaraRadera
 9. Vi är många som reagerat som du på dokusåpan! Dels finns en grupp på facebook men det finns också en namnlista som förhoppningsvis ska kunna få svt att tänka om. Sprid den gärna!

  http://www.namninsamling.com/site/list.asp?id=4011

  Här går att läsa en del av det som hittills skrivits om programmet:

  http://hundifamiljen.weebly.com/index.html

  SvaraRadera
 10. Det tycks vara en ganska grav missuppfattning! Och om nu SVT var sjabbliga då de från början presenterade programiden så att missförstånd uppstod därför är det ju bara att beklaga, men ännu mer värt att beklaga är att den motståndarrörelse som växt fram vägrar se den info som SVT har om programmet. Att det faktiskt inte alls går till på de sätt motståndarna anger!

  Det som skrivs upplever jag vara upprepningar ur en smutskastningskampanj som fått medias stöd. Tokmycket av medias stöd då både dagstidningar m.fl. skriver om det motståndarsidan hävdar utan att ens kontrollera med SVT vad de har att säga. Skam tycker jag om så är! Och jag undrar uppriktigt hur många av motståndarna som satt sig in i MER än just propagandan mot? Tittar ni på alla sidor i sådana här debatter eller tror ni blint på det första ni ser? Mycket nyfiken på detta fenomen.

  Läs själva VAD SBT faktiskt berättar om programmet: http://svt.se/2.134962/1.2291837/sa_gors_huset_fullt_av_hundar och läs även på Svenska kennelklubbens hemsida varför de stödjer detta: http://kennet.skk.se/skk/innehall.aspx?ID=1142&Sprak=sv Det är ju för att informationen andra sprider runt inte är förenlig med den tanke som faktiskt finns! Och inte heller överensstämmande med det sätt hundarna enligt SVT/SKK behandlas på under inspelningen.

  Jag bloggade om det igår (ni finner det genom att klicka på min användare här,) detta fenomenet att bara läsa en sidas information.. Kan inte låta bli att förundras över det.

  SvaraRadera
 11. Nåjo... Röster höjs uppenbarligen både för och emot det här programmet. Jag kan bara säga att en hund som ska omplaceras behöver så mycket lugn och ro den bara kan få i en sådan situation. Det behöver inte vara en "problemhund" för det. Och vad gäller faktakoll har jag gått på Sveriges Veterinärförbunds pressmeddelande, som jag anser vara nog så trovärdigt. När jag skrev om detta hade inte SVT en enda rad om programmet, annat än en efterlysning efter familjer som ville vara med. Så.

  SvaraRadera
 12. Susanne Holmene17 januari 2011 00:59

  Lotta: du pratar om att bara läsa en version. Jag rekommenderar alla här att läsa på http://hundifamiljen.weebly.com/index.html som är en sida med sammanställningar av olika organisationers pressreleaser, inlägg, artiklar mm där de helt klart gått ut och tagit avstånd från detta program.

  Organisationer som:

  Djurens Rätt
  Djurskyddsföreningen
  Dog Rescue
  Hundis
  Hundhjälpen
  Svenska Djurskyddsföreningen
  Veterinärförbundet
  SSUs djurskyddsansvarige
  Anders Hallgren, sveriges första hundpsykolog, och många många fler högst erfarna personer.

  Ställ alla dessa organisationers protester (med olika ledningar/styrelser etc) mot SKK, Hundstallet och Svenska hundskyddsföreningen SOM ALLA TRE LEDS AV EN OCH SAMMA PERSON - Ulf Uddman, så får man väl se var trovärdigheten finns.

  Vi är även fler organisationer och företag än de uppräknade som kämpar för att detta ska stoppas. SVT, Meter Film och Claudia Galli som är programledare har nu anmälts till djurskyddet vid Stockholms Länsstyrelse och länsveterinären där har börjat att jobba med ärendet. Går också att läsa på länken ovan som jag bifogat.

  Lägg gärna till att man vägrar från både SVTs sida och även SKKs sida ange vilka hundexperter/coacher som är med och vad de har för utbildning. Varför vill man inte uppge det tro...? Det hade ju varit bra försvar för dem att ange att hundpsykolog/etolog/coach si och så med den och denna långa utbildning/erfarenhet var med under inspelningarna.

  SvaraRadera
 13. Susanne: Hej och välkommen hit! Något lurt är det! Man skulle nästan, med risk för att verka larvig, säga att här ligger en hund begraven. När man tittar på SVT:s sidan nu, så ligger där en massa information, vilket det INTE gjorde när jag skrev mitt inlägg. Kopiera din kommentar och lägg in den på http://slaskhinken.wordpress.com/2011/01/14/apropa-det-dar-tv-programmet-huset-fullt-av-hundar-sa-undrar-jag-vem-som-egentligen-ska-skammas/
  Man kan ju aldrig veta om Lotta går in och läser på min sida...

  Pust! Vilken soppa.

  SvaraRadera
 14. Susanne: Två av de föreningar som ni hänvisar till på den sidan du länkar är av det slaget som ägnar sig till att ta hit Rumänska gatuhundar istället för att försöka hjälpa våra egna och sådana går rätt fetbort som seriösa hundvärnare i min värld. Övriga små föreningars ord väger jag mot SKKs och Svenska hundskyddsföreningens för de är ju inte direkt några pytteorganisationer utan intresse för att värna om hundars väl. Borde inte deras ord också, om en sida ska vara informativ på ett objektivt sätt få stå med med sina syner på detta?! Varför bara räkna de små som missuppfattat och inte de stora med en annan uppfattning?

  Jag säger inte att programmet som TV_program blir ett bra sådant, men däremot så tvivlar jag MYCKET starkt på att SKK stödjer något som skulle vara djurplågeri samt så går inte produktionen till på det sätt som påstås i länkar på den sidan du hänvisar till. Inspelningarna har ju redan börjat och SVT berättar i länken jag skickade ovan om hur, vilket u inte alls är detsamma som sägs i länken du skickade. Kan du se skillnaden?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

Min kära gamla Husqvarna Automatic

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Gyllene snittet

Svart

Nordanvinden och Solen

Mor, lilla mor...

Född fri - lejonet Elsa