Östberg - Östra Real

 Att nyfiket få gå omkring i en intressant byggnad, att få insupa såväl detaljer som helhet, spännande byggnadslösningar såväl som konstnärlig utsmyckning, det är något av det bästa Mira vet. När så möjlighet gavs att få titta närmare på Östra real vid Karlavägen i Stockholm, då tackade jag inte nej. När det dessutom är Ragnar Östberg, det jubilerande Stockholms stadshus arkitekt, som ritat då blir det dubbelintressant.

Byggnaden är ritad i nationalromantisk stil och uppförd i handslaget rött tegel med grund i granit. Arbetena påbörjades 1906 och avslutades 1910. Fram till 1889 fanns här Blanches malmgård och kvarteret heter idag Malmgården.

"Skolan är rikligt utsmyckad såväl in- som utvändigt och dess plan är format som ett H kring en central entré, varifrån korridorer utgår. Kring sekelskiftet framväxte en idé om betydelsen av att ungdomen skulle få möta god konst och Prins Eugen utförde i den andan den fresk, ”Solen strålar över staden”, som möter vid entrén. Prins Eugen bekostade den stora fresken av Axel Törneman högst upp i trapphuset, ”Tors strid med jättarna”. I musiksalen har Georg Pauli utfört väggmålningar och dekoren i kollegierummet är utförd av Filip Månsson. Yttre utsmyckningen utgörs av reliefer i granit uppsatta i skolans mur och utförda av Carl Eldh." Saxat från Wikipedia.

Muren mot Artillerigatan i munkförband.

En av Carl Eldhs granitreliefer på skolans grundmur.



Östermalms Högre Realläroverk

Och där, uppför trappan alldeles innanför entrén, sitter den. Prins Eugens Solen strålar över staden.


Det är något med Prins Eugens sätt att måla som jag verkligen gillar.


Om man böjer nacken bakåt och tittar rakt upp i taket inne i aulan, får man syn på det här. Intressant. Och vad är det egentligen på andra sidan glaset?



Östberg använde uppenbarligen gärna kakel. Påminner om väggarna i matsalen i Villa Pauli.


Tak- och väggmålningar i kollegierummet utförda av Filip Månsson.




Och så högst upp under taket, den stora fresken av Axel Törneman, Tors strid med jättarna.

Troligtvis var inte taket vitmålat från början, utan tämligen mörkt brunlaserat. Skulle se mer vikingatida ut.

Ventilationshuv för gymnastiksalen? Spännande formgivning. Hur designas ventilationshuvar idag? Om de överhuvudtaget designas...







Och den här varianten ar det ingen av oss som begrep. Gaveln tillhör en av flyglarna och vetter mot skolgården. Har det suttit något där? Varför sned? På motsvarande flygelgavel sitter en klocka.


Carl Eldh igen.


Baksidan mot Östermalmsgatan.


Inte mindre spännande den. Ventilationshuv och...  utkik. Påminner mig om någonting som jag sett förut. Men vad och var?


En upplevelse var det att få se detta. Hade kunnat gå omkring här ännu längre. Så mycket som inte hanns med. Och tillfälle lär väl knappast ges igen.

Roligt var det i alla fall. Ett sommarkvällsäventyr för den arkitekturintresserade. Och på något sätt är det hela lite sorgligt. Vem skulle rita en skola såhär idag?

Kommentarer

Populära inlägg