Arkitekturvandring i Ragnar Östbergs spår
Kanske har det inte undgått någon att Stockholms stadshus fyller jämna år i år. Det stod klart och invigdes på midsommarafton den 23 juni 1923, alltså för tämligen exakt 100 år sedan. Arkitekt var Ragnar Östberg och med anledning av detta anordnade SISAB, Skolbyggnader i Stockholm AB, och Kungliga Djurgårdsförvaltningen en arkitekturvandring till ett antal av Östbergs byggnader.
Vi träffades i den varma junikvällen utanför den pampiga ingången till Östermalms läroverk, Östra Real, på Karlavägen 79. Skolan byggdes 1906-1910 på platsen där Blanches malmgård fanns fram till 1889.
Efter en spännande och lärorik föreläsning i aulan, fick vi även se en del av skolans interiör. Särskilt inlägg om det kommer senare. Sedan blev det ut och traska i Ragnar Östbergs spår.
På Valhallavägen 136 ligger Patent- och registreringsverket i stram, klassisk stil som började byggas 1911 och stod klart 1921. Huskroppen förlängdes 1947 mot Valhallavägen med två flyglar motsvarande fem fönsteraxlars längd på var sida om entréportalen.
Entréportalen med sin trappa visar att Östberg troligtvis tagit inspiration från sina resor till Italien, medan karyatiderna visar drag av 20-talsklassicism. Spännande stilblandning och typiskt Östbergsk.
På Valhallavägen 149 ligger ett fantastiskt bostadshus i vad man måste kalla utpräglad 20-talsklassicism med kanske en liten, liten blinkning åt funkis. Men absolut inte mer än så. Huset stod klart 1932, bara två år efter Stockholmsutställningen 1930. Byggnaden påminner starkt om husen på Norr Mälarstrand, men de småspröjsade fönstren visar att Östberg verkligen inte hade lust att kliva på funktionalismen rakt av. En storasyster till huset på Valhallavägen ligger på Norr Mälarstrand 76, också det ritat av Östberg och uppfört 1930-31.
Från Valhallavägen gick vi sedan ända fram till Gärdet och in bakom TV-huset, svängde av tvärt åt höger och in på Gärdesgatan mot Diplomatstaden. Här finns Östberghus: Villa Geber vid Laboratoriegatan 6, byggd 1911–1913 åt bankiren Philip Geber. Ett hus vars plan knappt har några räta vinklar alls.
Samt Villa Bonnier på Nobelgatan 13 uppförd 1927 för bokförläggaren Åke Bonnier den äldre och hans hustru Eva. Villan används idag av regeringen för representation.
Härifrån var det inte långt till vandringens slutmål, Sjöhistoriska museet. Museet, som uppfördes 1933-1936, var Ragnar Östbergs sista betydande byggnadsverk. Återigen visade Östberg att han inte tänkte hemfalla åt funktionalism. Han måste haft mycket roligt åt att museet byggdes på platsen för Stockholmsutställningen 1930.
Detta blev en mycket intressant och spännande arkitekturvandring, och jag skulle gärna gå i fler arkitekters fotspår. (Boberg någon?) Det finns så många fina hus att titta på. Tack Magnus och Caroline för en kunnig, initierad och engagerad visning och för en härlig promenad i sommarfagert Stockholm.
Om du vill läsa vad jag tidigare skrivit om Stockholms stadshus och Ragnar Östberg hittar du inläggen här.
Kommentarer
Skicka en kommentar
Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.