Stockholmsbilder från början af 1900-talet

_DSC0067sb

Lycka!

Tre av fem mappar "Stockholmsbilder från början af 1900-talet" av Ferdinand Boberg har blivit mina.

Stockholmsbilderna ingår i Bobergs stora livsverk Svenska bilder och gavs ut runt 1915-17 i fem separata mappar av P A Norstedts förlag. De serier jag hittills fått tag på är 1, 3 och 4. Mapparna är i folioformat.

_DSC0066sb

“Hvarje serie omfattar 40 bilder med förklarande text – alltså inalles 200 bilder. Det är hufvudsakligen det Stockholm, som af en eller annan anledning kan väntas inom en ej för aflägsen tid komma att för alltid försvinna, som här blir i bild bevaradt åt eftervärlden – ett verk, som också samtiden ha alla skäl att vara tacksam för, ej minst därför att arbetets initiativtagare och konstnär är ingen mindre än vår högt uppburne arkitekt Ferdinand Boberg.”

_DSC0068sb

Uppslagen till Stockholmsbilderna fick han mestadels under sina “söndagsvandringar” som han och hustrun Anna företog när vädret tillät och benen behövde sträckas. När de fått se något intressant, återvände han för att göra en skiss. Skisserna gjorde han i blyerts och de färdiga originalen i kol.

_DSC0069sb

Den här bilden tycker jag är extra rolig, för att morfar i sina gömmor hade ett vykort från nästan samma ställe. Boberg har bara gått lite närmare inpå. Lustigt är också att det på Bobs bild står Bergmästaregatan medan det på morfars står Borgmästaregatan. Morfar bodde där under några år i sin barndom, 1890 – 92. Idag kallas gatan Borgmästargatan.

borgmastaregatan

“Det var troligtvis i det höga huset längst till höger vi bodde i översta våningen” skriver morfar.

Jag vet inte när fotografiet är taget, men Bobergs bild är från 1916. Småhusen är sig lika, men någonting har hänt med de högre husen i bakgrunden.

Det är med stor fröjd jag kommer att bläddra bland mina gamla Stockholmsbilder. Kanske jag söker upp några av platserna och ser hur där ser ut idag.

Och självfallet kommer jag att hålla utkik efter mapparna 2 och 5.

Uppdatering: Fotografiet och teckningen är gjorda från det som idag heter Mäster Pers gränd i Vitabergsparken. Flera av husen ligger kvar. Nedanför staketet i Bobs bild korsar Skånegatan och i förlängningen går Borgmästargatan. Måste ta mig dit.

Kommentarer

 1. Vilken skatt!!!
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. O vad fröjd att få gå och hämta ut paketet på posten! och packa upp. Och sen bläddra, bläddra...

   Radera
 2. Var har du hittat denna skatt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köpit på Alfa antikvariat.

   Radera
 3. Asså...tokavis! Men vad roligt för dig! Fantastiskt helt enkelt! Och på Mäster Pers gränd bodde ju Uffe när han skrev Jack. Finns på bild i min bok. Hoppas du hittar tvåan och femman!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmmm. Jag är glad så jag sitter och småhoppar. Och så roligt det ska bli att besöka de här platserna idag!

   Radera
 4. Det är väl härligt att lyckan är så mångfacetterad. Den kommer i massor av skepnader. Jag förstår din glädje över Boberg-skatten. Själv blev jag överlycklig när jag för många år sedan hittade en, av mig, eftertraktad bok om Palladio på rea. Fortfarande blir jag glädjerusig när jag bläddrar i den.
  Lycka till med de två återstående mapparna!

  SvaraRadera
 5. Det ger rejäla glädjerus att samla på något ganska svåröverkomligt och finna det! Trevligt att du delar med dig av glädjeruset. Finfina bilder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jess! Återstår nu att gå på jakt efter de andra två serierna. Och förväntan över vad som kan finnas i dem.

   Radera
 6. Hej,

  Jag har en mapp nr 5 liggande hemma. Intresserad..?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Visst skulle jag kunna vara det. Är den komplett och i bra skick? Du kan nå mig på miramiranda at live dot com

   Radera
 7. Har mapp nr 2 om du inte redan hittat den

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Visst skulle jag kunna vara det. Är den komplett och i bra skick? Du kan nå mig på miramiranda at live dot com

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.