Älvkarleby kraftverk

_DSC0133a

Älvkarleby är Sveriges tredje “nationalkraftverk” näst efter Olidans kraftverk i Trollhättan och Porjus vid Stora Luleälv.

Älvkarleby kraftverk togs i drift 1915 och hade samma arkitekt som Olidan och Porjus; Erik Josephson.

Fallen här i Dalälven, cirka 8 km från mynningen i Östersjön, passade utmärkt för syftet att förse mellansverige med el.

Till skillnad från Olidan, som är byggt i Bohusgranit, byggdes Älvkarleby och Porjus i rött tegel.

Här inne fanns från början fem dubbla Francisturbiner med horisontell axel som tillsammans gav 70 MW.

Mellan 1988 och 91 byggdes kraftverket ut med en kaplanturbin i en nybyggd hall bredvid den gamla, och kraftverket ger idag en effekt på 125 MW.

_DSC0125a

Konstnärinnan Olga Lanner anlitades för att göra armaturer och smidesdekorationer åt verket. Samma Lanner som gjorde de fina ljushållarna i koret i Engelbrektskyrkan i Stockholm.

_DSC0126a

_DSC0127a

_DSC0128a

Jag gillar verkligen den här idén med att låta dekorationerna visa vad som försiggår i en byggnad. Det handlar om elektricitet!

_DSC0130a

_DSC0129a

“Elektrisk ström utsändes…” Underbart! Som radio.

_DSC0134a

I fonden till vänster syns ställverksbyggnaden.

_DSC0122a

Utskoven vid Storfallet. Runt 1990 byggdes alla dammar om. Årtionden av nötande och strömmande vatten hade gått hårt åt de gamla konstruktionerna.

_DSC0119a

Den tomma älvfåran ner mot Carl XIII's bro och med kraftverket till höger.

_DSC0138a

Även här vid Älvkarleby håller man, precis som i Trollhättan, Fallens dag då vattnet släpps på genom dammluckorna och för en stund får visa sig i hela sin rytande kraft. Jag har inte sett dessa fall in action, men väl de i Trollhättan, och det är en upplevelse. Tro mig.

Kommentarer

 1. LARZ GUSTAFSSON3 juni 2015 20:46

  GRYM grej om Älvkarleby kraftverk. Jag kommer ursprungligen från Älvkarleby och bodde där från 1961 till 1988.
  Jag har även jobbat just i ställverksbyggnaden (1983-1987) som kontorsvakt och växeltelefonist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Larz! Kul att du hittade hit! Ja, jag hyser ju en liten förkärlek för vattenkraftverk och det var roligt att få visa just "ditt".

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.