Stockholms rådhus – dekorativa detaljer

_DSC0199d

Stockholms rådhus är en ganska stram byggnad; tung och rejäl ligger den där på Kungsholmen och kan vid en första anblick synas en smula dyster. Men om man tittar nära, så ser man att det finns rätt många dekorativa detaljer. En del riktigt roliga.

_DSC0202d

Huvudingångens portal i Vätögranit har flera olika utmejslade figurer varav några ska föreställa de sju dödssynderna. Jag antar att den nedan borde vara vällusten.

Ovanför porten, på varsin sida om fönstret finns en domare och fyra anklagade; två med och två utan skuld. Ännu lite högre upp på väggen tronar S:t Erik med gyllene krona, svärd och riksäpple.

I mitten av kopparporten står fru Justitia och över henne står "För Magistrat, Rådstuvurätt och förmyndarkammare uppförde Stockholms stad detta hus åren 1911-1915"

_DSC0203d

_DSC0214d

Den här olycksaliga figuren tillhör uppenbarligen kategorin anklagad med skuld.

_DSC0215d

_DSC0204d

_DSC0205d

_DSC0211d

_DSC0212d

_DSC0213d

Ungefär i ögonhöjd på porten sitter denna illustra kvartett varav två ser glada ut och två ser tämligen bestörta ut. Med och utan skuld här också?

_DSC0219d

Mellan 1912 och 1916 var bröderna Aron och Gustaf Sandberg anställda vid rådhusbygget, och det är de som har gjort lejonparten av byggnadens skulpturer, men även namn som Christian Eriksson, G Cederwall och J Lundquist nämns i sammanhanget.

Bröderna Sandberg arbetade så nära varandra många gånger, att det ibland är svårt att säga vem som gjort vad. I vilket fall som helst är det Gustaf som gjort S:t Erik, fru Justitia och dödssynderna.

Aron och Gustaf gjorde även många av skulpturerna och relieferna i Stockholms stadshus.

_DSC0231d

Detalj av stora porten på baksidan, den som vetter mot Agnegatan.

_DSC0229d

På varsin sida om den porten står två sådana här lampor…

_DSC0233d

…på sköldpaddor?

_DSC0232d

_DSC0234v

Och över ett av gavelfönstren finns Vädersolstavlan i en nisch.

_DSC0255d

_DSC0206d

Jag hann, alldeles innan stängningsdags, i alla fall slinka in i stora entréhallen och fånga några av de makalösa lampor som hänger därinne.

_DSC0207d

_DSC0208d

_DSC0210d

I min jakt efter vem som kan ha skapat dessa lampor, snubblade jag över den här sidan som beskriver hur man renoverat de lampor som skadades vid branden i rådhuset 2008. Snyggt jobbat!

Någon annan gång får jag se till att komma så pass tidigt att jag även kan få kika på resten av interiören.

Kommentarer

 1. Fram för mera detaljer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som du vet älskar jag att krypa nära inpå. Det är snarare så att jag glömmer helheten...

   Radera
 2. Håller med Ninna! Det är spännande att gå på upptäcktsfärd bland utsmyckningar. Här fanns det mycket att titta på, av varierad skönhetsgrad. ;-) Men fantasifullt och intressant. Och vilken hantverksskicklighet! Lamporna, fantastiska skapelser!
  På moderna byggnader finns det alldeles för lite att upptäcka. Det var nog ändå bättre förr...

  God fortsättning på helgen! Här börjar solen försiktigt titta fram (äntligen!) efter en dag med våldsamt regnande. (Vattenfallare är säkert nöjda.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där sätter du fingret på någonting mycket sant; moderna byggnader kittlar sällan fantasin. (Vattenfallare i den här delen av landet krafsar i den torra jorden och kikar i skyn.) Kram!

   Radera
 3. Nu blev man ju intresserad av denna byggnad. Undrar hur många som lägger märke till alla dessa detaljer? Så bra att du kan "synliggöra" dem för oss! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du tycker! Och du kan vara säker på att jag kommer att fortsätta synliggöra "tokiga" hus.

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.