Ault – den lilla staden där husen har namn

_DSC0467a

Inte i Normandie men alldeles, alldeles i närheten ligger den lilla staden Ault fastklamrad vid de branta klipporna. Som i så många andra städer och byar vid Côte d’Albâtre – Alabasterkusten - har man byggt där en naturlig klyfta skapat en glipa i den branta klippstranden.

_DSC0485a

Och det som var så betecknande för just den här lilla staden, förutom läget, var att alla hus hade mer eller mindre fantasifulla namn, ofta skrivna på fasaderna.

_DSC0468a

_DSC0469a

_DSC0470a

_DSC0471a

De här två gillade jag särskilt; Boet och Allt är bra.

_DSC0473a

_DSC0484a

Fantasin i arkitekturen visste inte heller sina gränser på en del ställen. Hus i rosa, gult och grönt eller som nedan; en synnerligen märkligt utformad trappa som jag inte riktigt förstod vart den ledde.

_DSC0487a

_DSC0492a

Natten tillbringades på en liten ställplats mitt i staden och därifrån kunde jag se fyren uppe på klippan blinka i natten.

_DSC0474a

Kampen mot det nyckfulla havet med sina stormar och sitt tidvatten pågår år ut och år in. En gångbro av betong har byggts längs stupet, och den hänger mer eller mindre ut över kanten. Jag var tvungen att svälja både en och två gånger innan jag tordes gå fram till räcket.

Ault ligger i distriktet Somme och i regionen Picardie. Några kilometer härifrån börjar Normandie.

Kommentarer

 1. Vilken ovanlig, dramatisk och härlig stad! Men jag skulle inte våga bo så där "på kanten" till det stora blå. Men vad mysigt med namn på husen. Det borde vi ta efter...

  SvaraRadera
 2. Annica: Inte sant! Och hela kusten är fylld av sådana här små pärlor. Jag skulle kunnat stanna i en månad. Nej, förresten. Mer.

  SvaraRadera
 3. Så trevligt - jag har aldrig varit i Normandie! Tack för bilder och intressanta beskrivningar.

  SvaraRadera
 4. Såg en gång ett svenskt hus med namn:
  Villa Costamera...

  SvaraRadera
 5. Kors och Tvärs: Ett utmärkt mål för husbilsresa. Ett litet tips till bara; åk nu på hösten eller i april, maj. På sommaren är det alldeles för mycket folk där.

  Ninna: Den är fin...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.