Alabasterkusten

_DSC0472k

Côte d'Albâtre – Alabasterkusten – är den över 120 kilometer långa, i stort sett lodräta klippkust som sträcker sig genom Engelska kanalen från Le Havre i söder till Treport i norr. De har sin motsvarighet i väster; White Cliffs of Dover är deras, kanske än mer välkända, tvillingsystrar.

_DSC0475k

Endast vid de platser där en flod skurit ner genom klippkanten har det varit möjligt att anlägga städer och hamnar.

_DSC0482k

De är respektingivande, klippjättarna, där de stupar rätt ner i tidvattnet som med sina obevekliga vågor gnager och gnager på kalkstenen.

_DSC0507k

Går man riktigt nära, kan man se lagren av flintsten som randar klipporna, och vid lågvatten kan det på vissa ställen dyka upp hela stränder fulla med mjukslipad flintsten.

_DSC0488k

_DSC0479s

Flinta är också ett mycket, av naturliga skäl, vanligt byggnadsmaterial här nere, och man ser ofta blandningar av flintsten och tegel på ett mycket dekorativt sätt. (Jag avstår från att säga någonting om de elektriska kopplingarna nedan…)

_DSC0516k

_DSC0532k

Kalkstenen innehåller krita, och det är den som lakas ur av väder och vind och ger klipporna de mest makalösa formationer som här vid Etretat.

_DSC0535k

Vill du besöka den här fantastiska kusten, får du bege dig till Normandie i Frankrike, regionen Seine-Maritime.

Kommentarer

  1. Vilka häftiga klippor! Kul att få "följa med" på din/er resa :)

    SvaraRadera
  2. Kors och Tvärs: Kul att du vill följa med!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.