Ferdinand Boberg – Munktells Mekaniska Verkstad
Den största anledningen till att jag ville besöka Munktells Mekaniska Verkstad i Eskilstuna var… Gissa tre gånger! Ferdinand Boberg har ritat huvudkontoret!
Och nog kan man ana den Bobergska handen. Inte så väldigt många Bobergsdetaljer och inte så många yttre dekorationer som visar byggnadens funktion, så som han älskade att göra senare, men ändå. Bobergskt.
Inne på Munktellmuseet hängde också, till min stora förtjusning, ett antal originalritningar till byggnaderna. Dåligt ljus och svår placering gjorde att man även kan få en skymt av själva fotografen i glaset.
På Bobergs ritning är kontorshuset vitputsat med tegeldekorationer, och en kupol vilar över huvudingången. Jag vet inte om den aldrig blev av, eller om den tagits bort senare.
Däremot är byggnaden inte vitputsad som var Bobergs intentioner. Från början vågade man nog inte riktigt. Kanske blev den vit ett tag sedan, men nu är den gulockra. Men visst hade den varit vacker skinande vit även idag?
Inte heller ornamentiken ovanför ingången blev som på ritningen. Där sitter istället en relief av Teofron Munktell utförd av Hjalmar Norrström.
Det syns dåligt på fasadritning och bilder, men hela huskroppen är svängd. Konvex utefter den svängda gatan. Avancerat.
Och så den obligatoriska hästskoformade portalen. Den han så gärna använde på industrilokaler, elverk och brandstationer.
Däremot stämmer inte årtalet. 1832 var det år verkstäderna startade. Huset byggdes 1897-98 och ritningarna signerades 1896, alltså i stort sett parallellt med Bobergs arbete med Stockholmsutställningen.
Även de fina smidesgrindarna är av Bobergs penna, även om det verkar som om övre delen fattas.
Idag är det bara baksidan som syns av verkstadslokalerna, och trappstegsgavlarna har blivit avkapade. Framsidan är förbyggd av en annan verkstadslokal. Verksamheten har utvidgats och nya byggnader har knoppat ut både här och där.
En anteckning i en bok om ett Bobergsmuseum i tornet på byggnaden, som idag är hotell, lockade oss att gå in i huset. Men i receptionen visste man ingenting om något sådant och interiören var svårt “moderniserad”. Lite besvikna tågade vi ut igen.
Men det är roligt att ha fått lägga till ytterligare Bobergiana till samlingen.
Gammalt foto från Munktellmuseet. Fotograf okänd.
Ständigt denna Ferdinand! Produktiv man och vår idol!
SvaraRaderaJa! Jag ger mig väl inte förrän jag samlat in vartenda litet Bobergskt kyffe. Den ende som står ut med det är väl du, Hasse...
Radera