Svenska bilder



Det är alltid lika roligt när en beställd bok dimper ner i brevlådan, men jag måste nog säga att den här gången var det alldeles extra roligt.

Jag har ju en förmåga att snöa in på arkitekter och för ett tag sedan var det Ragnar Östberg och framför allt hans Stockholms stadshus.

Arkitekten i fokus just nu heter Ferdinand Boberg, han som ritade bland annat Centralposthuset, Carlbergska huset (sedermera LO-borgen), Thielska galleriet, NK-huset och Rosenbad - alla dessa i Stockholm, plus en hel del andra fantastiska hus runt om i landet.

Boberg var arkitekten på modet runt förra sekelskiftet, och jag gillar hans stil, som är hans alldeles egen. Han ville inte, likt många av hans samtida, snegla på de historiska stilarna, utan gick för det allra mesta, sin egen väg.

Efter 1915, när NK-huset stod klart, märkte han att han inte längre blev så efterfrågad för arkitekturuppdrag. Boberg fick då ett uppdrag som skulle sysselsätta honom och hans hustru Anna - också hon en duktig konstnär, även om hon inte bidragit till dessa bilder - i tio år framöver. Ferdinand Boberg skulle dokumentera den bebyggelse som man trodde var på fallrepet. Modernisering och industrialisering pågick för fullt under den här tiden, och många var de hus som upplevdes hotade.

Kors och tvärs i landet for de med sin Scania Vabis och sin chaufför, och Boberg åstadkom inte mindre än 3050 blyertsteckningar av allt från slott och herresäten via kyrkor till pörten och lofthusbodar.

En tredjedel av dessa kom att resultera i planschverket Svenska bilder från 1900-talets början.

Hundra år senare börjar en sentida ättling till Anna Boberg, professorn Louise Nyström, fundera över dessa teckningar. Hur ser det ut på platserna idag? Finns husen kvar? Är de sönderrenoverade? Är de rivna?




Med hjälp av Blekinge tekniska högskola scannades alla teckningarna av och lades ut på en sajt tillsammans med ett upprop; Svenska folk! Ladda ner en teckning och gå ut och titta i ert närområde. Finns motivet kvar? Ta om möjligt en ny bild på platsen i samma vinkel som Bobergs teckning!

Över 200 personer hörsammade uppmaningen och 2616 objekt har (hittills) blivit inventerade.


Läs mer och se flera bilder på www.ferdinandboberg.se



Resultatet blev denna praktbok, som idag anlände till mig. Boken innehåller, förutom teckningar och nytagna bilder, också Annas dagboksanteckningar från färderna. Plus mycket annat smått och gott som jag nu tänker ägna de närmaste kvällarna åt.

Sådant här går jag igång på, och jag är naturligtvis lite ledsen över att jag inte snubblade över det här uppropet tidigare. Det hade varit SÅ roligt att med teckningar och kamera i hand gå på upptäcktsfärd i landet.

Nu får jag gå på upptäcktsfärd i den här boken istället, och parallellt läsa Ulf Sörensons fina bok Ferdinand Boberg - Arkitekten som konstnär som jag fick i julklapp.

Svenska bilder, I Anna och Ferdinand Bobergs fotspår efter hundra år, Louise Nyström, Carlsson Bokförlag, 2011.

Ferdinand Boberg - Arkitekten som konstnär, Ulf Sörenson, Förlags AB Wiken, 1992.

Efter en stunds egenmäktigt filosoferande slår det mig... Jag håller ju faktiskt på med något liknande i det jag far land och rike runt och dokumenterar gamla hus... Inte för att jag på något vis kan mäta mig med Boberg, men dokumentation är det på sitt sätt i alla fall. Vem far omkring i mina fotspår om hundra år?

Kommentarer

  1. Intressant!
    Kände inte alls till sajten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant, jag är byggnadsantikvarie sitter och letar efter typritningar med inspiration av Ornässtuga eller typ "Dalahus" Edvin Engström vid statens fastighetskontor egnahems arkitekt, har ritat massor. Har han ritat någon Ornässtuga med takkupor?

      Radera
  2. Viola: Visst är det! Jag snubblade över den av en händelse.

    SvaraRadera
  3. Vilken fantastisk bok och projekt. Jag håller med dig, där hade man gärna vara med och bidragit.

    SvaraRadera
  4. Exakt! Den dokumentation som görs idag kanske inte ens uppfattas som dokumentation förrän efter några decennier.

    Jag plockade bland sparade prylar härom året och hittade då några gamla fotoalbum från 70-talet. I ett av dem hittade jag bilder från den tid då varven i Göteborg fortfarande byggde fartyg. Den epoken tog slut några år senare. Bilden, som inte var något speciellt när den togs, berättade nu något om den tiden.

    SvaraRadera
  5. Jag tillhör de 100- tal volontärer som gick ut och fotograferade de byggnader som inventerades i projektet "iFerdinand fotspår "Tyvärr efter att Louise Nyström gick i pension försvan den länk som man lagd bilder i. Det var ju ca 3000 tekningar och ca 2500 var inventerade.En del finns i boken, men inte sllt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och välkommen hit. Ja, jag - som gärna åker runt och fotograferar hus - kom alldeles försent. Hade också gärna varit med. Finns det ingen som fortsätter detta spännande arbete?

      Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg