Ulvsunda slott

_DSC0805u

Äntligen blev vädret sådant att det gick att ge sig ut och fotografera utan att förfrysa händerna. 2 plusgrader och en sol som faktiskt värmde, gjorde att söndagseftermiddagen gick att använda till en liten utflykt med kameran.

Turen gick till Ulvsunda slott. Adressen är Margretelundsvägen i Bromma, och slottet ligger en smula inklämt mellan Ulvsundavägen och en liten vik av Ulvsundasjön. Runt om brusar både fyrhjulig och flygande trafik och i den en gång så pittoreska fonden tvärs över sjön tronar en packe höghus.

_DSC0806u

_DSC0807u

Slottet uppfördes 1644-1647 av fältmarskalk Lennart Torstenson och hade från början ett spetsigt tak klätt med kopparplåt. Slottsfasaden pryddes av al frescomålningar föreställande romerska krigare.

Efter ett antal olika ägare förvärvades Ulvsunda i början av 1800-talet av en baron von Essen, som sålde kopparplåten, sänkte taket och putsade över de romerska krigarna. Månne koppar var lika eftertraktat då som nu eller var det bara rysligt omodernt? I vilket fall som helst bör fasaden med romerska krigare varit rysligt omodern. Bort med den!

_DSC0808u

Något som fångade min blick när jag strövade omkring här, var de konstfullt utsirade ankarslutarna.

_DSC0810u

Ankarslutar är som en sorts sprintar som träs genom en ögla som sitter på ett ankarjärn som i sin tur fäster eller bär ett bjälklag inne i byggnaden. Ofta kan man med hjälp av ankarslutarnas utformning bestämma åldern på en byggnad.

_DSC0809u

_DSC0811u

Här tycks slutarna liksom försvinna in under takfoten.

_DSC0812u

_DSC0813u

_DSC0816u

Och här dyker ankarsluten in under en med största sannolikhet tämligen senkommen balkong.

_DSC0818u

Baron Gustaf Åkerhielm ägde slottet vid slutet av 1800-talet och vid hans bortgång kom slottet i dåvarande landstingets ägo. Landstinget använde Ulvsunda som vårdhem här för ”sinnesslöa, alkoholskadade och andra kringstrykande varelser”.

_DSC0823u

1976 blev slottet, efter omfattande renovering, landstingets utbildningscenter.

_DSC0824u

Idag ägs Ulvsunda återigen av privatpersoner och används som konferens- och hotellanläggning. I flyglarna finns individuellt inredda rum med fantasieggande namn.

_DSC0825u

Den gamla bilden nedan, som visar det spetsiga koppartaket, är hämtad från Gripenhielms Mälarkarta från 1689.

Mälarkartan_Ulvsunda

Kanske var det sista gången jag fick se parken i orört skick. Här har nämligen styckats av mark och det ska byggas radhus och villor. Exklusivt så det heter duga med ett slott som närmaste granne. Men jag kan ändå tycka att parken borde fått vara orörd. Dessa gröna lungor och oaser behövs i vår alltmer förtätade stad och de hus man planerar att bygga följer, såvitt jag kan förstå, det för tillfället rådande modet; nyfunkis. Platta, fyrkantiga lådor som inte gör någon människa glad. Utom möjligtvis dem som får se dem från insidan.

hu2

Varför inte, om nu här prompt ska byggas, göra hus som anknyter till miljön, som man till exempel gjort vid Viggbyholms herrgård i Täby.

Vill du se Ulvsunda slott i sommarfägring, kika gärna in på Slottsträdgårdsmästarens eminenta blogg!

Kommentarer

 1. Kanske några kringstrykande varelser som bestämt...

  SvaraRadera
 2. Ninna: Må det... I vilket fall som helst är det slut med kringstrykande nu. Nu blir här privata tomter...

  SvaraRadera
 3. Jag har både gått på kurs och suttit av otaliga konferenser i slottets ena flygel. Ett av de mest minnesvärda var när jag jobbade på ett mycket litet dagcenter för personer med utvecklingsstörning, som landstinget bestämt skulle göra till ett förtioplatsers standarddagcenter. Hela vårt lilla gäng, fyra personal och tio deltagare, stövlade in på omsorgsnämndens möte och försökte tala för vår sak. Vi ville behålla vår lilla enhet. Det hjälpte inte såklart. Men vi gjorde nog intryck med vår brokiga upprördhet.

  Jag tycker också att parken borde få vara kvar. Ulvsundavägen som går förbi är en av Stockholms mest trafikerade. Dålig boendemiljö både vad gäller luft och buller. Då behövs så många gröna lungor som möjligt som motvikt.

  SvaraRadera
 4. Ulvsunda ligger inte långt fr där vi bodde tidigare. Vi bodde i Solna alldeles i närheten av Huvudsta Slott...

  SvaraRadera
 5. Karin: Var du inne i huvudbyggnaden också någon gång? Åh! Jag ser framför mig en brokig upprördhet som stövlar in på ett omsorgsnämndsmöte... Underbart. Även om det inte hjälpte...

  Dubbelörn: Kul! Och Huvudsta! Där har vi ett slott till som måste undersökas!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.