Thielska gallerietVid förra sekelskiftet fick arkitekten Ferdinand Boberg i uppdrag att rita en villa till bankiren Ernest Thiel och hans växande konstsamling.Villa Thiel byggdes längst ut på Blockhusudden på Djurgården i Stockholm och stod färdig 1907. En främmande, skimrande vit fågel i den omgivande skärgårdsnaturen.Byggd i stram, sen jugendstil med inspiration från både Sydeuropa och Orienten.
Den något kontroversielle Ernest Thiel blev omåttligt rik, köpte in samtida konstnärers verk, hamnade på obestånd och blev tvungen att sälja sin samling och sin villa. För att göra en lång historia kort.Thiel vädjade 1924 till regeringen att köpa fastigheten, vilket den också gjorde. På så vis kunde villan och konstsamlingarna räddas. Redan 1926 kunde Thielska galleriet öppna för allmänheten.Byggnaden är full av underbara detaljer. Räcken, trappor, gångar, storståtliga pelare och spännande utsiktsplatser.
Den rena, vita fasaden är som ett lugn, ett djupt andetag mitt i bruset. Som sandstrand och vågskum. Lätt i sin förtroendeingivande tyngd.


Lördagen bjöd på det mest ljuvliga vårväder i Stockholm och mot söderväggen blommade årets första vintergäck. Solar i fjolårsgräset med en glädje och växtkraft redo att spränga både is och hjärtan.
I parken står ett par skulpturer av Gustav Vigeland: Mannen och kvinnan samt Gubben och flickan. Jag tyckte inte om dem. De kändes hotfulla och jag hade inte velat vara i vare sig kvinnans eller flickans ställe.
På 60-talet "råkade" huset få grå betongputs, glasfiberväv målad med vit plastfärg på innerväggarna och lysrör i taket. Himlen vare lovad att somliga klumpfötters misstag nu rättats till.När jag gått ett varv runt huset var det dags att gå in. På trappan utanför ingången stod den här näpna lilla elefanten. Den berättade inte vem som ställt den där eller vem som gjort den.Lamporna! Hela Thielska galleriet är fullt av den mest underbara lampor. Men när jag kom till receptionen var det NEJ när jag frågade om fotografering. Och det respekterade jag. Den här lampan i trapphallen var sista bilden jag tog.Det var inte lätt att efterleva förbudet, det kan jag lova. Men jag gjorde det. Med svårartad fingerklåda.

Och naturligtvis var konsten där inne fantastisk. Men jag måste erkänna att jag besökte stället med ett minst lika stort intresse för arkitekturen som för konsten... om inte större.
Bilden ovan är Bobergs egen skiss av Villa Thiel. Det kommer mer om Boberg. Jag lovar. Och kanske ett och annat något om konstnärerna också.

Ernest vilar numer i sin älskade trädgård.
I ovigd jord.

Kommentarer

 1. Utan att fingrarna råkade slinta på avtryckaren...

  SvaraRadera
 2. Ninna: Faktiskt inte det minsta. Jag skulle tycka det var så rysligt pinsamt att bli påkommen... När de sagt nej.

  SvaraRadera
 3. Den lilla fina elefanten har Torsten Renqvist gjort om jag inte alldeles misstar mig.

  Underbara bilder från Thielska!

  SvaraRadera
 4. Christina: Tack för det!!! Visst är det Torsten Renqvist. Ur gruppen Lilla elefanten drömmer!

  SvaraRadera
 5. Nej, hvor er det et utrolig smukt hus...sikken nogle fine detaljer! Og jeg lagde mærke til, at I stadigvæk har sne...her i Danmark er det NÆSTEN væk.

  Tak fordi du bloggede denne post...den var så fin!

  SvaraRadera
 6. Aputsiaq: Visst har vi snö! Och igår kom det ännu mer... :( Det verkar aldrig vilja ge sig.

  Ferdinand Boberg var en av våra, i mitt tycke, största arkitekter, med allt från elverk och vattentorn till villor, posthus och gasklockor på sin repertoir.

  Det blir mer om honom!

  SvaraRadera
 7. Takk for nok et flott bidrag til min Stockholm-forelskelse.
  Thielska har jeg bare sett på kartet, skam å melde!

  SvaraRadera
 8. Anita: Men så bra! då vet du vart du ska gå nästa gång du har vägarna förbi. Det är fantastiskt! Både på in- och utsidan!

  SvaraRadera
 9. Här har jag varit många gånger, tänk att få se så här fina bilder utanför, det är en underbar byggnad.

  SvaraRadera
 10. Randiga Tråden: Tack! Själv har jag inte varit här på säkert 30 år, så det var ett kärt återseende...

  SvaraRadera
 11. Thielska galleriet är en fantastisk byggnad. Tack för alla fina bilder du lagt ut!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.