Carl Eldhs ateljémuseum

_DSC0402e

För ganska exakt två år sedan besökte jag Bellvueparken för första gången. Då smög jag runt Carl Eldhs ateljémuseum, men gick aldrig in. Och nu, en stormig, varm höstkväll två år senare passade jag på att få en visning av insidan.

Historik om Ragnar Östbergs byggnad och Eldhs liv och leverne finns ypperligt återgivet på museets egen hemsida, så jag nöjer mig med att enbart visa mina bilder, tankar och känslor om det jag fick se.

DSC_6091e

Den stora ateljén tar snudd på andan ur en när man kommer in via den lilla mörka foajén. Ljuset, skuggorna, dagrarna! Det stora glaspartiet vetter mot norr, som sig bör i en ateljé. Utanför syns de stora träden i Bellevue, Brunnsvikens södra ände och i fonden Hagaparken. Vilken miljö!

DSC_6080e

Rummet är fyllt av gipser. Alltifrån byster och skulpturer i övernaturlig storlek till sköra ministatyetter. Strindberg finns där i alla poser och storlekar. Det är verkligen slående mycket Strindberg. Tacksam att modellera kan tänka. Dramatisk både inuti och utanpå.

DSC_6081e

Norrljus är utmärkt fotograferingsljus, det sveper mjukt och vackert över både gips och interiör och ingenstans uppstår de skarpa kontraster som kan göra jobbet till ett litet helsike för en fotograf. Eller en skulptör.

Men som vi satt där och lyssnade till vår duktige guide, såg jag skymningen falla. Och den kom fort. Alltför fort, och jag började oroa mig för att det skulle bli för mörkt. Jag kunde knappt bärga mig innan jag fick gå upp och sätta igång.

DSC_6082e

Carl von Linné med ört som nog knappt ens han kunde bestämma.

DSC_6084e

Löparna och nedanför den Ungdom. Utanför en lönn i de grannaste höstfärger.

DSC_6085e

Byster. Anar jag Prins Eugen därborta?

DSC_6086e

Illusion – Tragedi - Komedi skapades ursprungligen till invigningen av biografen Röda Kvarn.

DSC_6087e

Bråttomgossar.

DSC_6088e

Ljuset. Ljuset.

DSC_6092e

Den lilla runda utbyggnaden, Carl Eldhs “Tusculum”, enligt Wikipedia “en framstående lärds eller statsmans lantställe, dit vederbörande kan dra sig undan från göromålen och världsbullret.” Här samlade han minnen från sina resor och alster som han fått från konstnärsvänner.

DSC_6093e

DSC_6094e

Här samsas bland annat bysten av Gunnar Wennerberg, Ansgar, Innocence, en flicka som betraktar sina tår, en gosse som hör havet i en snäcka samt herr Eldh själv som foto i nederkanten.

DSC_6098e

Verkstadsateljén är även den till brädden fylld med skulptur. Redan första vintern efter iordningställandet höll glastaket på att ge vika, och fick därför stöttas upp. Då blev det lite besvärligare med svängrummet därinne.

DSC_6102e

Visst känner vi igen Branting bland de allvorlige nunorna på hyllan. Säkerligen en förstudie till det stora Brantingmonument han gjorde till Norra bantorget. Monumentet som blev Eldhs största och sista fullbordade verk.

DSC_6113e

DSC_6114e

Jag undrar om placeringen av den förtvivlade lilla flickan under Engelbrekts knutna näve är medveten. Hotfullt och märkligt känns det i alla fall.

DSC_6116e

DSC_6119e

Poeten, med Gustav Fröding som modell, som tillsammans med Författaren (Strindberg) och Målaren (Josephson) står i Stadshusträdgården. Det vart hallå vid invigningen över det faktum att dessa storheter visades nakna. Nå, det gick över.

Jag tycker han liknar en ung Napoleon.

DSC_6120e

Men vad det mörknar…

DSC_6108e

Det dånar från skyn…

DSC_6111e

Åska över Carl Eldhs ateljémuseum.

Kommentarer

 1. VILKEN SKÖNHETSUPPLEVELSE...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  SvaraRadera
 2. Så vackra bilder! Jag söker febrilt efter ett svenskt ord för WOW!!! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske därför det engelska blivit så utbrett. I min ungdom sa vi Häftigt!

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg