Villa Lusthusporten

DSC_7307e

Jag har skrivit om den förut. Den fantastiska villan mitt emot Nordiska museet på Djurgården i Stockholm. Villa Lusthusporten eller Wicanderska villan som den också kallas.

DSC_7185e

“Villa Lusthusporten ligger på platsen för det nedbrunna värdshuset Blå Porten.

Efter ritningar av arkitekterna Axel och Hjalmar Kumlien uppfördes en villa för grosshandlare Alfred Brinck. Villan inköptes av Stockholms stad och användes år 1897 till press och polishögkvarter vid konst- och Industriutställningen på Djurgården.

Därefter köptes villan av konsul Hjalmar Wicander, som lät arkitekt Carl Möller utföra ritningar för ombyggnad och nyinredning av huvudbyggnaden samt för nybyggnad av stall och trädgårdmästarbostad. Dessa byggnadsarbeten var avslutade år 1900.

Nordiska museet erhöll villan som testamentsgåva år 1939 och sedan år 1941 har villan använts av institutionen för folklivsforskning vid Stockholms universitet.”

Fakta: Riksantikvarieämbetet.

DSC_7187e

DSC_7190e

Institutet för folklivsforskning huserade här fram till cirka år 2000 och fram till 2015 användes lokalerna av Nordiska museets ledning.

DSC_7193e

Just nu står här tomt och det ska bli spännande att se vad huset kommer att användas till. Byggnaden är ett statligt byggnadsminne sedan 1971 och det innebär att man inte kan göra vad som helst här.

DSC_7195e

I ett och ett halvt år gick jag ut och in i det här huset nästan varje vardag. Ja, jag har läst etnologi här. Tre betyg. Den sista terminen direkt under professor Rehnberg.

DSC_7198e

DSC_7200e

Och därför var det extra spännande att idag, över 30 år senare, åter få komma in och titta på rummen och salarna där jag studerat.

DSC_7207e

DSC_7211e

DSC_7216e

DSC_7217e

Jag kan gå runt det här huset hur många gånger som helst och ständigt hitta nya vinklar och detaljer som jag inte lagt märke till tidigare.

DSC_7308e

DSC_7309e

Som de här två imponerande vaktdoggarna på var sida av tourellen. Eller de kopparklädda skorstenarna.

DSC_7314e

Kunde de bygga förr eller?

Kommentarer

  1. Hm. När jag läste etnologi låg institutionen inrymd i en källare i ett hyreshus. Föga charmigt Men vi hade i alla fall Slottsskogen som närmaste granne. Annars var etnologin i Göteborg på den tiden bara en filial till Lund.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg