lördag 27 maj 2017

Villa Lusthusporten – De fantastiska fönstren

Så har jag då bara ett inlägg kvar från min älskade Lusthusport: de fantastiska blyinfattade fönstren. Från första början ett sätt att få större fönster, eftersom det inte gick att göra särskilt stora glasbitar.

Sen kom man på att göra det hela dekorativt med olika färger och mönster ofta kombinerat med glasmålning. Runt förra sekelskiftet blev det toppmodernt igen och idag, drygt hundra år senare, är det många av mina konstnärsvänner som håller på med det igen.

Det finns två olika sätt att göra detta på: glaset infattat i blylist eller hoplött med kopparfolieteknik, tiffany. Jag kan för lite om teknikerna för att se skillnad, men det kanske någon av mina läsare gör.

Vilket nu än detta är, är det så vackert.

DSC_7186f

DSC_7244f

DSC_7245f

DSC_7246f

DSC_7266f

DSC_7284f

DSC_7285f

DSC_7286f

DSC_7288f

DSC_7250b

DSC_7221nh

DSC_7242nh

6 kommentarer:

 1. Nu måste jag ta till det nysvenska uttrycket: WOW! Jag bara älskar dessa fönster!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som du förstår är jag ganska svag för dem jag också... :)

   Radera
 2. Svar
  1. Vi har ett liiitet ett. I källartrappan...

   Radera
 3. Glas och ljus passar så bra ihop, vad kan då bli vackrare än fönster? Tack för rundvandringen i Lusthusporten, jag är en detaljfrossare så jag har njutit av varenda bild!

  SvaraRadera

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.