Stockholms rådhus – uppåt väggarna

_DSC0197v

Äntligen fick jag tid och möjlighet att trava ett varv runt Stockholms rådhus på Scheelegatan på Kungsholmen. Många gånger har jag passerat men inte stannat upp.

Stockholms_Rådhus_fasadritning

Tanken från början var att Stockholms nya rådhus skulle ligga på den gamla Eldkvarnstomten på Kungsholmens sydöstra hörn. En arkitekttävling utlystes 1903 och en hel hoper hugade arkitekter lämnade in förslag. Till “semifinal” gick två; Carl Westman och Ragnar Östberg.

_DSC0198v

För att göra en lång och krånglig historia tämligen kort, ändrade sig stadsfullmäktige och bestämde sig för att bygga ett stadshus på Eldkvarnstomten istället. Det uppdraget gick till Östberg, som ritade om sitt rådhusförslag “Mälardrott” ett antal gånger innan alla var nöjda.

_DSC0217v

Carl Westman fick “nöja” sig med en något mer blygsam placering av sitt rådhusförslag ”Hörn” i kvarteret Fruktkorgen vid Scheelegatan. Även hans förslag fick ritas om för att passa den svårbebyggda tomten.

_DSC0218v

Westman ville att hans rådhus skulle ha tyngd och pondus, och man kommer snarast att tänka på en Vasaborg när man ser det. Det började byggas 1909 och stod klart för inflyttning 1915.

_DSC0221v

Väggarna består av slammat tegel, och i vissa belysningar syns teglet tydligt igenom.

_DSC0222v

Det kopparklädda tornet reser sig högt över byggnaden, och syns nästan varifrån som helst i stan.

Stockholms_Rådhus_plan

Stockholms tingsrätt blev tvungna att flytta ut sedan stugan blivit för trång och fick under ett antal år hysas på andra platser. Trångboddheten löstes med att de två innergårdarna glasades över och sedan 2009 finns tingsrätten åter i rådhuset.

_DSC0223v

Av denna överglasning syns ingenting från utsidan. Westmans rådhus vilar fortfarande tungt, självklart och Vasaaktigt på sin tomt.

_DSC0227v

_DSC0230v

Lite här och där på rådhuset kan man se symbolen som här sitter ovanför porten på baksidan. Jag antar att det ska föreställa kastalen som under medeltiden blev Stockholms andra sigill. Kastalen som sedermera blev slottet Tre kronor. Men jag har inte hittat några belägg för det.

_DSC0237v

Med hjälp av teleobjektivet kommer jag tornet ganska nära och förundras över de fula trynen som grinar ut över omgivningarna. I nästa inlägg kommer jag att visa mer av dekorationerna på rådhuset. De är både många och ganska roliga.

_DSC0250v

Två sådana här portaler finns det. Dels den här ut mot Kungsholmsgatan och dels en mot Scheelegatan. De liknar mest medeltida stigluckor.

_DSC0251v

_DSC0257v

I juni 2008 utbröt en förödande brand på tredje våningen, mitt under ombyggnaden av rådhuset. Det hotade att gå riktigt illa, men till slut fick brandmännen bukt med branden, och skadorna gick att åtgärda.

_DSC0286v

Så här ser rådhustornet ut från Riddarfjärden; bastant och…  rejält.

_DSC0226v

Det är märkligt att tänka sig att dessa tre Kungsholmsbyggnader; rådhuset, polishuset (ovan) – som ligger alldeles bakom rådhuset - och Stockholms stadshus byggdes ungefär samtidigt. Ett pekar bakåt, ett pekar framåt och ett befinner sig i det krusidulliga 1800-talet.

_DSC0505sh

Westmans planritning och skiss kommer från Wikimedia Commons.

Kommentarer

  1. Jodå, jag tänker upprepa mig: Som vanligt ett mycket intressant och lärorikt inlägg! Och med fina bilder! Det är alltid hög kvalitet på din blogg, Mira!
    Sänder en norrbottnisk kram och glada midsommarhälsningar!

    SvaraRadera
  2. Och jag blir så glad när du upprepar dig! :) Norrbottnisk kram tages tacksamt emot och uppländsk skickas tillbaka!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg