Närgånget - Pestskråp

_DSC0034pk

I ett hörn längst ner i vår slottspark växer ett helt hav av den här märkliga växten, Pestskråp eller Pestilensrot. Petasites hybridus.

_DSC0040p

Den sticker upp sina nakna blomkorgar på fjälliga stjälkar nu i april och först senare under sommaren kommer de stora bladen.

_DSC0041pk

Även detta är en fascinerande växt som tål att synas på närmre håll.

_DSC0043p

Arten är tvåbyggare, vilket innebär att han- och honblommor är skilda åt. Här i Sverige finns – märkligt nog – övervägande hanblommor.

_DSC0044p

_DSC0033p

Den här delen av ängen nedanför slottet blir alldeles fylld av Pestskråpets jätteblad senare på sommaren. Troligen har växten en gång i tiden odlats i slottets örtagård och förvildats.

_DSC2302a

Och så här ser de ut när de blommat ett tag. Skaften växer till sig och bladen börjar titta upp.

Pestskråpet odlades förr för rotens kramplösande egenskaper och den ansågs till och med kunna bota pest, därav namnet.

Kommentarer

  1. Fint, fint!
    Ofta man ser den just kring slott och herresäten.
    Min pappa berättade för några år sedan att han flera gånger försökt att få plantor att växa i vår trädgård när jag var liten. Det lyckades aldrig. Tur det kan jag tycka, den blir ju gigantisk vad det lider.
    (En annan "slott och herresäten-växt" han däremot lyckades plantera in var parkslide. BIG mistake.)
    /iet

    SvaraRadera
  2. Naturen skulpterar förebilden och du gör också ett konstverk av den samma.

    SvaraRadera
  3. IET: Jaha! Pestskråpet är kanske för fint i kanten för oss vanliga, dödliga... Slott ska det vara! Och plats tar den onekligen. Hm... Parkslide? Ringer ingen klocka. Måste kolla upp. Inte plantera in... ;-)

    Harald: Hoppsi! Tack! :-)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg