Kyrkan i Vanadislunden

_DSC0047s

Det finns ytterligare en byggnad, förutom den väldiga vattenreservoaren, i Vanadislunden i Stockholm som bidrar till att göra platsen så speciell.

_DSC0048ss

Uppenbarligen var det senaste mode med engelska kyrkor vid förra sekelskiftet, för den lilla Stefanskyrkan som står i den södra änden av lunden, har även den iklätt sig den stassen.

_DSC0051ss

Just den här lilla kyrkan byggdes 1901–04, invigdes på Kristi Himmelsfärdsdag 1904, och det var arkitekt Carl Möller som gav den dess form.

Det lustiga med Carl Möller är att det var han som byggde om min gamla institution, Villa Lusthusporten på Djurgården, då korkhandlaren Hjalmar Wicander, gemenligen kallad Korkwicander köpte den efter Stockholmsutställningen 1897. Kanske man till och med kan ana vissa likheter mellan byggnaderna…

_DSC0052s

Innan Stefanskyrkan byggdes stod det i hörnet Frejgatan – Thulegatan ett litet mindre gudligt trähus, som Sällskapet för främjande av kyrklig själavård hade låtit uppföra för att de fattiga och elända i den uppväxande stadsdelen Sibirien inte skulle ha så långt till gudstjänst.

När Sankt Stefan stod klar, vecklade man helt sonika ihop det ursprungliga lilla kapellet och flyttade det till Aspudden. Där står det nu och sticker upp sitt torn i näshöjd för dem som far förbi på Essingeleden.

_DSC0053ss

Högst upp på södergaveln på Stefanskyrkan sitter ett krucifix utfört av skulptören Carl Eldh och vart och ett av tornets fyra hörn pryds av de fyra evangelisternas symboler. På bilden ovan är det evangelisten Markus som lejon som tittar ner.

_DSC0054ss

Sankt Stefan vilar på en grund av granit och dess väggar är klädda med tuktad närkessandsten. På tornet, ovanför huvudingången, sitter en relief av pelikanen som matar sina ungar med sitt eget blod. En nutida, kanske inte riktigt lika självuppoffrande, jågel har placerat sitt bo på pelikanens skuldra.

_DSC0055ss

_DSC0059ss

_DSC0060ss

_DSC0061ss

Någon sorts arbete pågick invid kyrkan, jag lyckades inte riktigt utröna vad.

_DSC0062ss

_DSC0064ss

En bit upp i den gröna backen på Vanadis höjder fick jag en fin översikt över den lilla kyrkan. I fonden syns Kungsgatstornen och lite till vänster, bakom träden, skymtar Johannes kyrka till vars församling Sankt Stefan hör. Johannes som, även den, har samme arkitekt. Carl Möller.

_DSC0065ss

Förtjusande liten kyrka. Det enda som fattades var att Miss Marple beskäftigt kom utstolpande ur dörren.

Kommentarer

 1. Den ser rätt osvensk ut - jag har aldrig varit inne i den, är innanmätet lika osvenskt?
  Det stora fönstret får mig att tänka på forna tiders centralstationer.
  Margaretha

  SvaraRadera
 2. em: Naturligtvis var jag och ryckte i dörren och - naturligtvis - var det stängt. Jag tycks alltid ha en förblånad otur när det gäller att komma in i kyrkor. Den här lilla kyrkan lär ska vara tämligen ren och avskalad inuti. Den har byggts om interiört ett antal gånger vad jag kunnat förstå, men renheten och enkelheten har man bevarat. Man ville inte vara för "flådig" i det fattiga Sibirien.

  Kyrkan är omisskännligt engelsk...

  SvaraRadera
 3. Så vackert, värt ett besök.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.