Vattenreservoaren i Vanadislunden

v1

Det vilar något hemlighetsfullt högst där uppe på kullen. På Vanadislundens högsta topp.

v2

Eller Ormträskhöjden, som berget hette före 1885, efter en liten sjö som låg ungefär där Wenner Gren Center ligger idag.

När jag smyger mig närmare ter sig tegelborgen inte mindre hemlighetsfull. Höga murar, smala fönster och en tegelutkragning på strävor som nästan ser ut som sådana där ovanifrångluggar man släppte ut beck och kokande tjära från, när fienden kom för nära.

v3

v4

v5

En enda dörr finns här, och den verkar ointaglig. Låst. Bommad. Tätad?

v6

Man kan undra vad det är för välbevarad hemlighet en sån här borg gömmer. För gömmer gör den. Fast det är inte så hemligt, men väl så dyrbart; dricksvatten.

Vanadislundens vattenreservoar.

v7

Redan på 1870-talet byggdes här en vattenborg som skulle förse den växande staden med vatten. Men Stockholm växte fort och alla dess invånare voro törstiga, så redan 1910 hade trycket i reservoaren minskat så pass mycket att den inte längre räckte till.

Vanadislundens gamla reservoar. Ritning 1879. Stockholm Vatten

Vanadislunden från sydväst med gamla vattenborgen. Foto Larssons alteljé 1902.

Man byggde helt sonika en ny reservoar, på pelare och helt i armerad betong, inne i den gamla, klädde väggarna med Helsingborgstegel och invigde den 1914. Den nya rymde 8 100 m³ vatten till skillnad från den gamlas 5 000 m³.

Vanadislunden från Norrtullsgatan 1916. Foto Kasper Sahlin.

Men plötsligt en dag i april 1954 kom syndafloden. En ventil i botten på bassängen brast och 8 000 000 liter vatten forsade ut i omgivningarna. Källare vattenfylldes och bilarna gjorde svallvågor.

Vanadislundens_reservoar_läckan_1954

Men “Tätan är nu läckad”, som den legendariske gamle Kaj Karlholm lugnt läste i radio för många år sedan, angående en annan vattenläcka. Jag hörde det själv.

v8

Och fortfarande ruvar borgen däruppe på kullen. Dyster och hemlighetsfull. Och i dess inre skvalpar stockholmarnas dricksvatten.

(Gamla bilder från Stockholmskällan och Stockholm Vatten)

Kommentarer

  1. En vacker, ointaglig borg.
    (Högra delen av första bilden fick mina tankar att för ett ögonblick vandra iväg till Stockholms Stadshus. Påminner lite...)

    SvaraRadera
  2. Annica: Ja, du har rätt! Tornet och arkaden mot Riddarfjärden! Skarpsynt!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.