Mars
Mars månads kalenderblad ur Isabellas Breviarium. Kalendern skapades i Brygge för drottning Isabella av Kastilien i slutet av 1480-talet, med illustrationer av ett antal av tidens framstående konstnärer.
Månadens HSB 30 år: Reimersholme, Stockholm
“Bebyggandet av Reimersholme åren 1942-46 är en av de viktiga händelserna i svenskt stadsbyggande. Stadsplanen, som upprättades av Harry Egler, Fred Forbat och Sune Lindström, söker följa terrängen och i fria former bilda en ömsom ombonad, ömsom öppen parkmiljö. Den stora bostadsutställningen som hölls där i samband med invigningen väckte en livlig debatt kring bostads- och stadsbyggnadsfrågor.”
Som vanligt då, skulle jag vilja säga… I punkthuset längst ut på udden har jag bott en gång i tiden…
Vakna skogssjö!
Öppna ditt isiga ögonlock
att solen kan smälta din hårdhet
och rymden droppa sitt blåa blod
i ditt mörker.
Bada ditt öga i solens gyllenhet
låt vinden smeka fram vågor
där näckrosor skall gunga
med sina drömmande huvuden.
Vakna vakna alla skogssjöar!
Våren har kommit!
Sprid ut era blå ögon över jorden!
Vakna min lilla skogssjö!
Öppna ditt isiga ögonlock!
Maria Wine
Illustration Ann Margret Dahlquist-Ljungberg
Månadens husdjur
“23-24. Svensk Låglandsboskap (SLB). Den svartbrokiga låglandsboskapen härstammar från Holland och Nordvästtyskland, där den under århundradenas lopp utformats på världens bästa betesmarker. Därifrån har den spritt sig över norra och västra Tyskland samt till Danmark, Sverige, Belgien, Frankrike, Storbritannien och ett flertal andra länder; den är bl. a. Förenta staternas viktigaste mjölkras.
Till Sverige infördes holländsk boskap redan vid mitten av 1500-talet. Under senare hälften av 1700-talet och de första decennierna av 1800-talet skedde nya importer, men fast fot fick rasen i vårt land först genom de stora importerna under perioden 1860-1907. Efter sistnämnda år har endast smärre importer av särskilt utvalda avelsdjur ägt rum.
Sitt huvudsakliga utbredningsområde har rasen i Skåne, Halland, Östergötland och vissa områden av Skaraborgs län. Låglandsboskapen är en av världens bästa mjölkraser. Under de senaste årtiondena har den särskilt i Holland och Tyskland genom avelsurval erhållit allt kraftigare muskelutveckling, och i sin moderna utformning kännetecknas den av för en mjölkras ovanligt goda slaktegenskaper. I vad mån den förlorat i mjölkproduktionsförmåga genom den förändrade avelsriktningen är svårt att säga, men säkert är nog att sistnämnda egenskap inte förbättrats. Även i Sverige har en liknande avelsriktning gjort sig gällande, fastän inte lika utpräglad.
Låglandskon har en långsträckt och samtidigt ganska djup kropp, långt och brett kors samt ett stort juver. Felaktiga juverformer är emellertid rätt vanliga, såsom bristande symmetri, hängjuver och alltför stora spenar. Extremiteternas hållbarhet lämnar också en del övrigt att önska. Färgen är svart och vit i stora och väl avgränsade fält; kroppens undre yta är vanligen vit, liksom extremiteterna nedanför framknä och has.
En fullvuxen låglandsko mäter i genomsnitt 135 cm i mankhöjd och 195 cm i bröstomfång. Vikten är 625 kg. Medelavkastningen för kontrollerade låglandskor i vårt land var 1955 4540 kg mjölk med 3,85% fett. Många besättningar uppnår en medelavkastning på över 6000 kg mjölk med över 4% fett. Låglandskorna har stor förmåga att omsätta saftigt foder, såsom grönfoder, rotfrukter och fabriksavfall. För att de skall komma till sin rätt måste de ha rikligt bete under sommaren.”
Fabriksavfall???
Ur Husdjuren i färg från 1958.
Tack, Mira, för fint månadsinlägg som vanligt! Att bo på Reimersholme kan jag tänka mig är riktigt fint. Centralt och ändå lugnt. Och så mycket vatten. Promenerade runt holmen i somras och satt längst ut där på udden och läste i solen ett tag. Härligt med allt detta vatten framför sig.
SvaraRaderaGlad mars tillönskas!
Gabrielle: Glad mars själv! Dagsmeja, solglitter och fågelsång. Ja, Reimersholme var (är) väldigt trevligt.
SvaraRaderaMen vilken kul sida...Jag är Lennart och bor på Kunsholmen.
SvaraRaderaVem är du?
lennart.struve@gmail.com
Lennart: Kul att du tittade in! Jag är en person som inte kan leva utan bilder. En gång utbildad till fotograf, jobbar numer med annat och skulle därför bli smått skogstokig om jag inte fick blogga.
SvaraRaderaLite sent kanske, men fabriksavfall = betfor (betmassa från sockerbetor) samrt förr även drank (urkokt mäsk) och drav (överblivet från ölbryggning).
SvaraRadera/bondmoran ;)