Mariakyrkan Sigtuna

_DSC0156mk

En annan byggnad vi tittade på vid vårt besök i Sigtuna i helgen, var den gamla Mariakyrkan från 1200-talet. Och med den var det på följande vis…

År 1237 grundade Dominikanerorden ett kloster i Sigtuna och 1247 kunde klosterkyrkans kor invigas. Först i mitten av 1250-talet stod även långhuset klart och det hade då ett lägre tak med platt innertak av trä.

_DSC0157mk

Kyrkan byggdes av tegel från ett tegelbruk som låg alldeles intill, och det är första gången man använder tekniken att bygga med bränt tegel i Mälardalen. Kyrkan är också den äldsta, i bruk varande, byggnaden i Sigtuna.

Det lilla tornet på bilden ovan, användes när det kom så mycket folk till kyrkan, att alla inte fick plats. En predikarbroder kilade då uppför trappan, öppnade den numer igenmurade gluggen och predikade för folket på kyrkbacken.

_DSC0158mk

Gustav Vasas reformation 1530 gick hårt åt kyrkorna i Sigtuna. Det fanns från början sex eller sju kyrkor i Sigtuna, och Mariakyrkan var den enda som lämnades ifred. Klostret däremot, som anslöt till kyrkans sydsida, revs och byggnadsmaterialet användes till Gustav Vasas slottsbyggen.

_DSC0159mk

1255 stod hela kyrkan klar och i samband med detta begrovs biskop Jarler i koret. I slutet av 1200-talet valvslogs kyrkans långhus och sakristian byggdes till.

_DSC0160mk

1904-05 gjordes en större restaurering och då knackades de medeltida kalkmålningarna åter fram. Tyvärr har ju många svenska kyrkor råkat ut för ett regelrätt överputsningsraseri, och först senare har man begripit hur värdefulla dessa medeltida målningar varit.

_DSC0162mk

_DSC0163mk

På västra väggen i koret finns en skulptur av broder Dominicus själv, Dominikanerordens grundare.

_DSC0161mk

Och på motsatt sida i långhuset hänger Getsemane av Bror Hjorth.

_DSC0164mk

_DSC0165mk

Det jag finner allra mest fascinerande i många kyrkor är ljuset. Att se hur det strålar eller strilar in genom höga fönster och lyser på murar och väggmålningar. Har dessutom fönstren glasmålningar eller glasmosaik, kan mönstren på väggarna bli väldigt vackra.

_DSC0166mk

_DSC0155mk

Järngrinden vid stigluckan kastar spännande skuggor…  Stiglucka kallas den överbyggda ingången till själva kyrkogården.

I min iver att fotografera alla spännande detaljer i och runt Mariakyrkan, märker jag att jag faktiskt missat en helbild. Ber om ursäkt för detta. På Wikipedia finns flera fina bilder att titta på.

Kommentarer

 1. Tack för den intressanta bildberättelsen. Bilderna gör nästan en hedning som jag religiös. Jag kan känna den vördnadsfulla stämningen och hör munkarnas sånger eka under valven.

  SvaraRadera
 2. Att det kan bli sådana vackra byggnader av tegelstenar. Håller med ovanstående - bilderna gör att man kan höra munkarnas sång.

  SvaraRadera
 3. Karin: Oavsett man tror på Gud eller inte, så finns det något särskilt i sådana här miljöer. Något sakralt som talar till oss alla. Stämningen, ljuset, rymden, stillheten.

  Kors och Tvärs: Tegel är så vackert. Ett sant naturmaterial.

  SvaraRadera
 4. Vilka vackra bilder!

  Jag googlade sakramentsskåp för att komma hit, men nån bild på det hade du visst inte. Outgrundliga äro Googles vägar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul ändå att du hamnade här, även om du inte hittade ditt sakramentsskåp. Undras hur Google tänkte där...

   Radera
  2. Jag bildgooglade. I Mariakyrkan finns ett sakramentsskåp - bruna dörrar över en nisch i väggen vänster om altaret. Orden Mariakyrkan Sigtuna och sakramentsskåp finns kanske tillsammans på tillräckligt många webbsidor för att google ska chansa lite och när det inte finns fler sidor med bilder som på något sätt kan knytas till sakramentsskåp, ge mig bilder på Mariakyrkan. Det är iaf min bästa gissning.

   Radera
  3. Aha! Jo, där har vi nog förklaringen. Synd då att jag inte alls riktade kameran mot altaret.

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.