Oscarsteatern och en eller annan flygande kristallkrona

_DSC0100o

Detta magnifika barockjugendpalats ritades av Axel Anderberg och ligger på Kungsgatan 63 i Stockholm. Teatern invigdes 1906 och fick sitt namn efter den dåvarande regenten, Oscar II.

_DSC0091o

Axel Anderberg ritade också nuvarande Kungliga operan i Stockholm, och det är intressant att se hur mycket de båda byggnaderna skiljer sig åt, trots att det bara skiljer åtta år mellan dem.

_DSC0092o

Oscarsteatern är musikalens och operettens egen scen i Stockholm och här har jag sett Miss Saigon och Fantomen på operan. Kanske jag sett något mer, men det minns jag inte nu… Sound of music? Jag tycker om vissa musikaler men operett är inte min… melodi.

_DSC0093o

_DSC0095o

På något sätt syns det på arkitekturen att här försiggår glada operetter. Här är böljor och snurklar och redan det fräckt uppstickande taket över entrén skvallrar om vilken sorts toner som hörs därinne.

_DSC0096o

_DSC0097o

_DSC0098o

_DSC0101o

_DSC0103o

För att teatern skulle bära sig byggdes den ihop med en kommersiell del och byggnaderna hålls isär med ett kopparklätt trapptorn.

_DSC0104o

Den kommersiella delen av huset kom att kallas Kungsbropalatset och här ligger än idag ett eller annat flådigt kontor.

_DSC0105o

Hm… märkts det att jag samlar på jugendornament?

_DSC0106o

…Och jag måste erkänna att mina nackhår reste sig under ouvertyren till Fantomen på Operan, när den enorma kristallkronan som låg på scenen plötsligt ryckte till och började sväva ut över publiken för att till slut hamna på plats uppe i salongstaket.Kommentarer

 1. Härligt snurrigt! Jugend är en av mina favoritperioder också.

  SvaraRadera
 2. Där såg, nåja hörde, jag Teenagerlove - högst upp under taket bakom en pelare. Vad kan man mer begära för två (2) kronor?
  På tal om kristallkronor missade jag nog en del av Fidelio på operan, där jag också satt högst upp, eftersom jag funderade på hur man bytte glödlampor i kronan - och tänk om den ramlade ned...
  Tack för vackra bilder och roliga minnen!
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Nora: Ja, jag vet inte vad det är med de där stiliserade växtornamenten som gör dem så oemotståndliga...

  em: :) Kul. Förresten tror jag man halar ner kronorna. För inte kan man väl ställa vingelstegar mitt ibland alla bänkraden?

  SvaraRadera
 4. Och Miss Saigon har flygande helikoptrar...

  SvaraRadera
 5. Ja Oscars i all ära men sitsarna är bedrövliga, i höstas sa jag aldrig mer. Fast det glömmer jag när det kommer något nytt.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.