Udda vinklar på Lövstabruk

_DSC0142la

En gång i tiden Sveriges största bruk, vilar nu Lövstabruk i någon sorts Törnrosasömn. Eller gjorde så i alla fall denna lördagseftermiddag då vi passade på att stanna till. Några hästar gick och svängde svans i en hage. Ett par hästtjejer stod bredvid och pratade (troligtvis) häst och en ensam dam spankulerade i parken med händerna på ryggen.

_DSC0142l

Jellonen på gavelspetsen glänste nyförgyllda i solskenet och när de gjort det ett tag gick solen i moln.

_DSC0143l

Göts kanoner på Lövstabruk? Kanske det. I vilket fall som helst låg där en hel hoper på gårdsplanen, pekande mot havet till. Därifrån ryssen kom och brände ner hela Lövsta 1719.

_DSC0145l

Men Charles De Geer byggde upp alltihop igen. För De Geerar har det bott här ända sen 1600-talet.

_DSC0147l

_DSC0148l

På motsatta fasaden står ytterligare två jellon och håller det De Geerska vapnet mellan tassarna.

_DSC0153l

_DSC0154l

Ett vapen som för övrigt dyker upp lite både här och där.

_DSC0151l

Klockstapeln mitt emot kyrkan har i sanning ett märkligt utseende. Någonsorts nynationalromantikgotik och den byggdes också tämligen sent; 1874.

_DSC0158l

Fascinerande…

_DSC0155l

Kan C E d G möjligtvis vara Carl Emanuel De Geer?

_DSC0156l

Stapelns ur har uppenbarligen slutat gå i alla fall, för de båda loden stod stadigt parkerade på en huggkubb.

_DSC0157l

Vackert litet rosettfönster på kyrkan.

_DSC0166l

Emedan strömmande vatten (gärna uppdämt på ett eller annat vis) intresserar mig, kunde jag inte låta bli att fånga lite. Jag tittade och tittade – både uppströms och nedströms – i fåfänga försök att få syn på själva bruket; smedjor…  hammare…  nånting. Men inte förrän jag kom hem och kunde söka på nätet, fick jag reda på att allt rivits strax efter nedläggningen.

_DSC0168l

_DSC0169l

En vacker plats, väl värd att besöka. Och jag kan tänka mig att här blir betydligt mer liv och rörelse längre fram i sommar.

_DSC0152l

Skiss över bruket från en skylt området. Tack för lånet!

Kommentarer

 1. Lövsta bruk har faktiskt ett fint gammalt bibliotek, i ett alldeles eget hus vid vattnet. jag var där för drygt 20 år sedan - i oktober.
  Det var kallt, rått och fuktigt. Jag blev sjuk.
  Det är mitt minne av Lövsta bruk. Men jag tror inte att biblioteket är öppet för allmänheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Det ser jag nu när jag tittar närmre på skylten. 1700-talsbibliotek står det vid flygeln närmast vattnet. Dess syster inrymmer ett naturaliekabinett. Om du blev sjuk av den råa luften, hur mådde böckerna?

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.