Axmar bruk – den engelska parken

_DSC0926p

Några hundra meter från hyttan i Axmar ligger en engelsk park.

_DSC0931p

Det är den gamla “slottsparken” som vittnar om de fornstora dagar, då platsen sjöd av liv.

_DSC0031p

1860 flyttades hela hyttan närmare havet, till den plats där den ligger idag, och det gamla området gjordes om till park med spegeldammar, promenadvägar och trädgård. 

_DSC0930p

Här skulle brukspatron Berndt von Schinkel spatsera med sina gäster och sin hustru, den gamle patrons enda dotter.

_DSC0032p

_DSC0035p

1866 stod bruksherrgården klar, och då var den ståndsmässiga miljön fullbordad. Huset hade blivit så stiligt att det allmänt kallades slottet. Gamla fotografier från herrgården kan du se här.

_DSC0034hg

Den här teckningen finns på en informationsskylt på området. Jag tycker mig kunna tyda signaturen till “Martin Holmer -90”.

_DSC0014p

Jag är övertygad om att det är otroligt vackert här när gräset är grönare och ljuset silar ner mellan de höga träden. En brusande lövsal med virvlande vatten.

_DSC0028p

Runt parken löper en en kilometer lång stenmur. Hade tiden funnits, hade jag följt den hela vägen runt. Vägen ser spännande ut. “Den väg jag vandrar går och går…”

_DSC0033p

1890 sålde dåvarande ägaren bruket till ett bolag som bara var intresserat av den tillhörande skogen, och hyttan arrenderades ut. Slottet lämnades åt sitt öde, förföll svårligen och revs till slut 1970.

På den öppna ytan där det en gång låg, har dess hörnstenar markerats, så att man ska kunna få sig ett hum om hur det förhöll sig till omgivningarna.

Men vänta nu…  Vad är det för märkligt hus som står där borta?

Kommentarer

  1. Älskade bilden med stenmuren och vägen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den fantasieggande!

      Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.