Axmar bruk

_DSC0903ab

Här på Axmar bruk har inget järn framställts på 86 år. Ändå är byggnaderna omhuldade och välskötta.

_DSC0904ab

Det pågår andra saker här inne. Här anordnas konserter och utställningar…

_DSC0905ab

…här hålls konferenser och föreläsningar. Kul!

_DSC0907ab

Axmar bruk ligger i Hamrångebygden i Gästrikland nästan på gränsen till Hälsingland, och vi åkte E4 upp och tog av österut några mil norr om Gävle.

1671 stod bruket klart och det ägdes under de följande åren av flera olika personer, allt från den driftiga Järn-Brita till kommerserådet von Schinkel och överste Bergman.

_DSC0910ab

Bruket har härjats av brand och ryssar, det har flyttats och moderniserats…

_DSC0911ab

1927 användes hyttan för sista gången. Den renoverades i början på 1970-talet och 2002 övertog Föreningen Hyttan, på uppdrag av dåvarande ägaren Bergvik Skog AB, förvaltningen av Axmar. 2008 köpte föreningen byggnaderna och området och tog över verksamheten helt och hållet.

_DSC0912ab

Och jag måste säga att de gör det med den äran!

_DSC0923ab

Skadade delar har bytts ut, rasade valvbågar har byggts upp igen och hyttan är nu öppen för besök sommartid.

_DSC0918ab

Även om jag måste säga att rostugnens skorsten lutar en smula och en björk funnit för gott att slå sig ner i rostugnspipan.

_DSC0921ab

Axmar bruk ligger alldeles vid havet och nere vid stranden finns restaurangen Axmarbrygga i ett gammalt slaggstensmagasin. Vi kom dit på kvällen, parkerade husbilen på den lilla ställplatsen alldeles vid bryggan och åt sedan gott på restaurangen.

_DSC0925ab

På morgonen var det tämligen kyligt. Det hade regnat på natten och åskan hade till och med smällt några gånger. Men ingenting kunde hindra mig från att kliva iväg med kameran i högsta hugg. Här fanns så mycket spännande att se.

_DSC0922ab

Just den här helgen – Kristi himmelsfärd – hade hyttan ännu inte öppnat för säsongen, så jag fick nöja mig med att titta runt i omgivningarna. Men det var inte det sämsta kan jag lova. Här är nog vansinnigt vackert när grönskan kommit ytterligare en bit på väg.

Är du intresserad att läsa mer om Axmar bruks historia, rekommenderar jag Föreningen Hyttans hemsida. Den är utmärkt. Missa inte de roliga och intressanta breven som de publicerat!

Men hyttan är minsann inte det enda spännande som finns att titta på här…

Kommentarer