Ferdinand Boberg - Gävle gasverk

_DSC0082gv

Parallellt med gasverket i Värtan utanför Stockholm ritade Ferdinand Boberg också ett gasverk för Gävle. Här i Brynäs är allting bara så mycket mindre.

_DSC0083gv

Det två stora klockorna vid Värtagasverket stod klara 1893 respektive 1900, och Lilla klockan i Gävle stod även den klar 1893.

_DSC0086gv

Och visst ser man en släktskap, även om storleken är som att jämföra en häst med elefanter.

_DSC0089gv

_DSC0093gv

gas11
Den mindre av Bobergs två gasklockor vid Värtagasverket.

kockal

Tegelbyggnaden är en så kallad omslutningsbyggnad, som endast är ett skal till plåtklockan som rymts där inne. Klockan saknade botten och vilade på ett betongfundament tätat med vatten. När gastrycket ökade, höjdes klockan.

_DSC0097gv

På området finns flera byggnader som användes vid gasframställningen, de flesta ritade av Boberg. Här det lilla mätningshuset, där den nyframställda gasen mättes upp innan den pumpades in i klockan.

_DSC0087gv

mätl

renl

I reningshuset renades rågasen. Huset ser inte riktigt ut såhär idag. Antingen byggdes aldrig tornet, eller så har det rivits.

_DSC0103gv

I retorthuset fanns retortugnarna, där gasen framställdes genom upphettning av stenkol. Allt arbete sköttes för hand och var tungt, farligt och smutsigt. Restprodukten blev koks.

_DSC0111gv

_DSC0112gv

_DSC0091gv

Endast den bortre, lägre längan ritades av Boberg; Lilla retorten. Stora retorten byggdes senare efter ritningar av Gunnar Wetterling.

retl

_DSC0090gv

Fem år efter att Bobergs klocka byggts ökade behoven av lagringsutrymme, och en gasklocka till byggdes efter ritningar av John Ekelund, som var byggnadschef i Gävle.

_DSC0107gv

Den är större och man ser tydligt att Ekelund följt Bobergs detaljer, bland annat i det rutmönstrade teglet högst upp och i fönstervalven.

_DSC0094gv

Portvaktshuset är inte heller det Bobergs verk, utan Ekelunds. 1919 byggdes en andra våning på, och för att slippa förstärka grunden gjordes den i korsvirkesteknik, vilket ger byggnaden ett ganska lustigt utseende.

1966 levererades den sista gasen från gasverket i Gävle. Elektriciteten hade tagit över och gjort hanteringen olönsam.

Idag är området kommunens kulturhus och här spelas teater och ges konserter i de gamla klockorna. Ett värdigt användningsområde enligt mig.

De gamla ritningarna har jag lånat från Gävle kommun, Stadsarkivet.

Kommentarer

  1. En sån scen skulle jag gärna spela på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gasklockorna hyrs ut till olika arrangörer, och går - såvitt jag förstår - att hyra.

      Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg