Varför, Helgo Zettervall?

3919909048_5021dc3e0d_o

Under Helgo Zettervalls restaurering av Lunds domkyrka 1860-1880, revs de båda medeltida tornen och ersattes av nya i gammal stil.

Bild från Riksantikvarieämbetet.

Kommentarer

 1. Svar
  1. Helgo "Klåfinger" Zettervall!

   Radera
 2. Svar
  1. Annica: Så sant! Gäller tyvärr på fler ställen än här...

   Radera
 3. Ja, eller han som rev ett 1700-talshus - och byggde upp ett nytt, likadant. Marodörer finns det gott om. Var det inte något liknande med Husaby kyrka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ninna: Kan ju ha varit innarôtet... Jo, även Husaby har det kladdats med.

   Radera
 4. Men är det inte så att ett samhälle måste nå upp till en viss materiell standard innan man börjar uppskatta det som är gammalt. I fattiga länder är det fint med nytt, för nästan ingen har råd, i rika är det fint med gammalt. Har man inte i arbetarstäder också varit mer benägen att riva och bygga nytt, liksom i fattiga stadsdelar? Fast här ersattes iofs tornen med nya i gammal stil. Hrm... jag får fundera vidare på det här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Scylla: Jo, så är det. "Vi river för att få ljus och luft!" Har du levat i "skiten" vill du helst har nytt och lättstädat. Jag kom ganska mycket i de här funderingarna när jag läste Louise Nyströms bok Svenska bilder om Ferdinand och Anna Boberg som for land och rike runt för att dokumentera det gamla och försvinnande. http://mirasmirakel.blogspot.se/2012/02/svenska-bilder.html

   Vid något tillfälle under deras 10 år av resor utbrister Anna något i stil med: Vem är jag att önska det gamla kvar, när de som bor mitt i det vill ha rent och ljust?

   När jag besökte Gripsholms slott för ett år sedan kom tankegångarna åter. Läs gärna det inlägget om du har lust. http://mirasmirakel.blogspot.se/2012/03/gripsholms-slott-ndnu-gamblare.html

   Radera
  2. Nu har jag läst. Bedrövligt! Och det handlar ju faktiskt om något annat än det jag skrev om, och kanske snarare om det du sa: "klåfingrighet". Ja bortsett från det där målade teglet då. Det var verkligen fult!

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.