Salsta slott

_DSC0110se

Dimman låg tung och ruvande över Uppsalaslätten när vi gav oss iväg på årets första upptäcktsfärd. Men vem säger att man inte kan ge sig iväg på spännande utflykter trots att himlen är grå och snön ligger tung? Speciellt inte när målet för vårt besök lär ska vara Sveriges främsta franskinspirerade barockbyggnad.

_DSC0172se

Salsta slott ett par mil norr om Uppsala har en lång historia som du kan läsa om här, och sitt nuvarande utseende fick det till största del under slutet av 1600-talet under greve Nils Bielke d.y. ägo. Han lät uppföra sitt barockslott 1672-78, som morgongåva till hustrun Anna Horn, på grunden av en tidigare renässansborg. 

_DSC0122se

Slottet förvaltas idag av Statens Fastighetsverk, och det var på inbjudan av dem som vi reste hit på guidad visning och Afternoon Tea. Guidning och tea serverades av slottets nuvarande hyresgäst Wiig Antik & Evenemang AB, men mer om detta senare.

_DSC0119se

Min vana trogen gick jag först runt och kikade lite på den vackra byggnaden.

_DSC0118se

Från början låg slottet på en udde, men efter sjösänkningar på 17- och 1800-talen försvann kontakten med Mälaren och Salstasjön och endast under vårfloden kan man idag göra sig en föreställning om hur här kan ha sett ut.

_DSC0176se

Det fanns inte mycket till ljus denna grådisiga februaridag, men på något sätt passar det till de tunga murarna; färgerna blir dämpade, disiga, snudd på hemlighetsfulla.

_DSC0123se

_DSC0120se

Nils Bielke lät också uppföra en franskinspirerad barockträdgård här på Salsta, men den finns det inte särskilt mycket kvar av förutom lindallén. Ändå tror jag att det kan vara alldeles hänförande vackert här i maj, när skira grönskan börjar komma och sippor och scillor blommar under träden.

_DSC0178se

_DSC0115se

Men vi stiger väl in…

Kommentarer

  1. Det är kanske just när det är grått och disigt man behöver göra en utflykt. Ljuset kan bli väldigt fint då...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.